Patkószeg

az a szeg, mellyel a patkót a patára erősítik. Régebben a német, jelenleg azonban már csak az angol P. van nálunk használatban, mely utóbbi különböző nagyságban készül, s eszerint különböző számu; ugyanis megkülönböztetnek 1-es, 2-s stb. P.-et. Nálunk a 2-es és 3-as számuval a paripákat, a 3-as és 4-essel a hámos, az 5-ös és 6-os számu szegekkel pedig az igás lovakat patkolják.

Patkóvese

l. Hasüri szervek.

Patkul

János Reinhold, livoniai nemes, államférfiu, szül. 1660., megh. 1707 okt. 10. Régi német nemesi család sarja. Midőn a svéd kormány a nemesség öthatod részét földbirtokától megfosztotta, P. mint az országos törvények védője lépett fel. Stockholmba idéztetvén, onnét Kurlandba szökött, és 1694 dec. 12. halálra itéltetett. P. Németországbon és Svájcon keresztül Franciaországba menekült; 1698-ban szász szolgálatba lépett és mint II. Ágoston király tanácsosa, Oroszország, Lengyelország és Dánia szövetségét Svédország ellen tervezte és 1699-ben ugy Dániával, valamint Oroszországgal meg is kötötte. 1701. orosz szolgálatba lépett és mint orosz követ Varsóban 1703-ban új védő és támadó szövetséget kötött. Minthogy 1705-ben Szászország részéről titkos aludozások folytak Svédországgal, P. Oroszországnak Svédországgal való külön békekötése által meg akarta előzni Ágoston királyt, de a cárral folytatott levelezését elárulták. A király távollétében Fürstenberg helytartó elfogatta P.-t, s 1705. Königstein várába vitette. Az altranstädti békében XII. Károly svéd király P. kiadását kötötte ki, maley 1707 ápr. havában meg is történt. P. hadi törvényszék által halálra itéltetvén, Kasimir kolostorban kegyetlen módon kivégezték. Több költő, igy Gutzkow is drámailag feldolgozta P. sorsát.

Patlan

község, l. Dőri-Patlan.

Patmo

(Patmos, Palmosa), a Sporadokhoz tartozó sziklás kis sziget az Ikariai-tengerben, 60 km2-nyi kerülettel. Ismeretes mint szt. János evangelista széműzetési helye, aki állítólag itt, a Szkala-öböltől 2 km.-nyire fekvő barlangban irta meg apokalipszisét. Az apostol emlékére Christodulos görög szerzetes a barlangtól D-re fekvő egyik hegyormon a szt. Jánosról elnevezett hires kolostort alapította, amelynek alapító levele 1088-ból I. Elek császártól való. A kolostorban az egyházi irodalomba vágó gazdag kéziratgyüjteményt őriznek. V. ö. Guerin, Descr. de l'île de P. (Páris 1856).

Patmore

(ejtsd: petmór) Coventry, angol költő, szül. Woodfortban 1823 jul. 2. A British Museum alkönyvtárosa volt (1846-68), jelenleg Hastingsban él. Költeményeinek gyüjteménye: Tamerton church tower and other poems (London 1853) és The angel in the house (u. o. 1854) nagy tetszésre talált; irta még: Faithul for ever (1860); Victories of love (1862) stb., és összes művei Poems címen (2 köt., 1886) jelentek meg, az Ön English metrical law címü értekezéssel együtt.

Patna

(Pattana, Aszimabad), az ugyanily nevü divizió fővárosa Bengália brit-indiai főkormányzóság Bihar nevü tartományában, a Gangesz jobb partján, vasút mellett, egy magaslaton, (1891) 165 192 (124 506 hindu, 40 077 mohammedánus, 541 keresztény) lak., hajóépítéssel, finom agyagáru-, salétrom-, indigó-, főképen pedig ópiumkészítéssel, amely árucikkre nézve egyik legfontosabb piac, végül nagy pamutszövőkkel. A sáncokkal körülfogott város utcái szűkek és piszkosak, házai rondák és a külvárosokkal együtt mintegy 30 km.-nyi hosszuságban nyulnak el a Gangesz partján. Bankipur nevü külvárosában van a mohammedánusok egy mecsetje, amelyet az indiai mohammedánusok nagy tiszteletben tartanak. P.-val szemben, a Gandak torkolatánál van Hadsipur (21 487 lak.), a hinduk búcsujáró helye. P. neve egykoron Pataliputra (a görögöknél Palibotra), a bihari királyok, különösen Udaja (Kr. e. 450.) és Csandragupta idejében India legfontosabb városa volt, számos palotával, templommal és közel félmillió lakossal.

Patogén

(gör.) a. m. kórnemző, azaz betegséget előhozó. P. bakteriumok, oly paránylények, melyek az állati vagy emberi szervezetet beteggé teszik, p. a kolera, a gümőkór, a lépfence bacillusai.

Patóháza

kisközség Szatmár vármegye szatmári j.-ban, (1891) 1132 oláh és magyar lak.

Patois

(franc., ejtsd: patoá), az alsóbb néposztály nyelvjárása. L. Francia nyelv.


Kezdőlap

˙