Pedáns

(ol. pedante), eredetileg nevelő, udvarmester; aztán merev, csak a maga tudományát ismerő tudós, általában pedig mindenki, aki adott formákhoz, szabályokhoz és nézetekhez mereven ragaszkodik, és az itéletben sem magának nincs szellemi szabadsága, sem másnál ezt nem tűri. Pedantizmus, pedanteria, a pedans ember viselkedése.

Pedantesca poesia

(ol., ejtsd: -eszka poezía) a. m. makaróni-költészet (l. o.).

Pedartrokace

(gör.) a. m. gyermekek ízületgyuladása. A gyermekkorban is rendkivül gyakran előforduló gümőkór, mely főleg a csontrendszert támadja meg; az ízületekben különösen gyakran jelentkezik, még pedig nem ritkán itt is elsődlegesen, azaz a nélkül, hogy gümőkórnak jelei egyebütt mutatkoznának, sőt még a görvélyes, jobban mondva gümős habitus jelei is hiányozhatnak. L. Ízületi betegségek és Tuberkulózis.

Pedatrofia

l. Sorvadás.

Peddie

grófság a Fokföld DK-i tartományában, 1702 km2 területtel, (1891) 16 525 lak., akik közt 1454 fehér bőrü.

Pedee

(ejtsd: pedi) vagy Great-P., folyó Észak-Amerikában. Yadkin néven Karolina ÉNy-i részében ered; D.-Karolinában DK-nek folyik és Georgetown közelében a Winyah-öbölbe torkollik. Jelentékenyebb mellékvizei: a Lynch's Creek, Little-P., Black és Waccamaw.

Pedellus

(közép-lat., bedellus, bidellus) a. m. nyilvános hatóságok szolgája. Különös jelentőségre jutottak az egyetemek P.-ai, akik osztoztak az egyetemek szabadságaiban és előjogaiban.

Pederasztia

(gör. a. m. fiuszeretet), jó értelemben az a szellemi és testi tulajdonságokon alapuló vonzalom, mellyel érett koru férfiak fiugyermekek és kiskoru ifjak iránt viseltetnek; rossz értelemben véve a nemi ösztönnek természetellenes kielégítése fiugyermekek testének felhasználása utján. Mindkettőnek nyomát megtaláljuk az ókor legtöbb népénél (héberek, tirrenek, persák, kelták), de leghiresebben és leghirhedettebben a görögöknél mutatkozik (görög szerelem). Kedvező értelemben kivált Spártában volt a P. a nevelésnek jelentékeny alkotó része. Az idősb fél mintaképe volt a gyermek-ifjunak, akit a csatában oldala mellé vett és a polgári életben a törvény előtt is megvédett. Hasonlókép nagy szerepet játszott ez a szokás Kréta szigetén és Tébében, ahol a harcosok sorában egész társulatokat (hetairia) hozott létre (chaeroneai halhatatlanok). Ily értelemben a felnőttek és ifjak közötti jó baráti viszony jogilag és társadalmilag nyilvánosan el volt ismerve, csupán azt büntették atimiával, aki vele visszaélt. Hellas első emberei (Aristides, Phidias, Sophokles, Sokrates) is gyakorolták. A rossz értelemben vett P. (fiugyermekekkel való fajtalankodás) Lidiából került Görögországba és eleinte rendkivül szigoru büntetésekkel sujtották (kizáratás a fontosabb állami tisztségekből, halálbüntetés), de már a peloponnezusi háboru idején enyhébbek voltak iránta, a makedon korszak laza erkölcsei pedig nemcsak megtűrték mint nyilt titkot, de sőt a nemi közösségben keresték a P. lényegét. A rómaiak is csak ezen alakjában ismerték, akkor vették által, midőn Görögországgal és Kis-Ázsiával érintkeztek. A vaskos és durvaságra hajló római jellem itt is szertelenségekbe csapott által, sőt a császárok idején undok jelenetek alapja lett a P., melyet kiváló költők (Catullus, Tibullus) nem átallottak költeményeikben dicsőíteni. V. ö. Hössli H., Eros (Münster 1892, 2. kiadás).

Pedes maxillares

(állat), l. Állkapcsi lábak.

Pedester

pedestris (lat.) a. m. gyalog, gyalogos; továbbá alacsony, gyarló, közönséges.


Kezdőlap

˙