Pegau

város Lipcse szász kerületi kapitányságban a Fehér-Elster és vasút melett, (1890) 5289 lak., jelentékeny cipő-, továbbá fémékszer-, szivarkészítéssel, téglagyártással; közelében barnaszénbányával.

Pegazus

(gör., a. m. forrásló), a görög mitosz mesés állata, szárnyas ló, melyet Poseidon a gorgók egyikével, Meduzával az Okeanos forrásainál nemzett. Hesiodos szerint nyomban születése után az Olimpusra röppent, hol Zeus számára a villámokat és mennyköveket szállítja. Későbbieknél Eos lova és mint ilyen, a csillagképek egyike. Bellerophontes Poseidontól ajándékba kapja és segítségével legyőzi a kimerát, nemkülönben az amazonokat is. A monda P.-t a muzsák lovának is tekintettek, amennyiben azt hitte, hogy a Helikont (l. o.), mely a muzsák éneke felett érzett gyönyörüségtől az égbe akart emelkedni, patkója ütésével a földhöz szegezte, egyúttal pedig a Hippokrene (l. o.) forrást a földből kicsalta (ezt némelyek Troizénben keresték). Az újabb időkben a P. a költők lova, melyen ihlettségükben az ég felé emelkednek, modern mitosz, mely a Bellerophonról és Hippokrenéről szóló mondáknak összekeveréséből keletkezett. - P., különösen fényesebb csillagokból álló nagy trapézalakjáró könnyen felismerhető csillagkép, mely 3 másodrendü csillagon kivül 109 szabad szemmel látható csillagot tartalmaz. 21 ó. 12 p. és 24 ó. rektaszcenzió és 5° meg 33° északi deklináció között fekszik és a mitosz szerint az ismeretes muzsaló v. Bellerophon.

Pegelstoof

folyadékmérték Oroszországnak keletitengeri vidékein = 1,537 liter.

Pegli

(ejtsd: pellyi), város Genova (ettől 7 km.-nyire) olasz tartományban, vasút mellett, (1881) 4768 lak., tengeri fürdővel és a gyönyörü parkban fekvő Pallavicini-villával.

Pegmatit

(ásv.) a. m. irásgránit (l. o.).

Pegnitz

az ugyanily nevü járás székhelye a bajorországi Felső-Frank-kerületben, (1890) 1651 lak., drótkészítéssel.

Pegnitzi pásztorok

(Pegnitz-rend, Koszorusvirág-rend stb.), a XVII. sz.-ban keletkezett német nyelvtársaság, melyet Harsdörfer Fülöp György és Klaj János 1642. Nürnbergben a német nyelv tisztaságának s különösen a rimelésnek előmozdítására alapítottak. A nürnbergi tanács a Kraftshof melletti erdőből egy részt a P. rendelkezésére bocsátott; ezt gyönyörüen parkirozták és elnevezték Bolondok ligetének (Irrhain); a nyelvművelő társaság azonban később megfeledkezett kitűzött céljáról és egészen az érzelgős pásztordalok, elmés szójátékok, érzelgős verselés művelésére adja magát.

Pegu

1. (Paigu, Bago) egykoron önálló, 1754-1852. Birmához tartozó ország, amely jelenleg Brit-Birma egy diviziója a tengerparton, 237 km2 területtel, 1 162 393 lak., akiknek 91%-a buddhista és Rangun városán kivül a következő 3 járással: Hanthavadi, Tharavadi és Prome. Felülete sík; csak a Pegu-Joma nyulik belé; csaknem fele az Iravadi deltájába esik bele. Termékei ugyanazok mint Birmáé (l. o.). Lakosai magukat mon-nak, szomszédaik őket talaing-nak nevezik s a birmaiakkal egy nyelvcsaládhoz tartoznak. Legfontosabb város Birma.

2. P., város a P. nevü parti folyónál, amelyik egyik ágával az Iravadival áll kapcsolatban, (1891) 10 762 lakossal. Egykoron az önálló P. országnak volt virágzó fővárosa 150 000 lakossal, de 1757. Alaung-paja egészen lerombolta. Egykori fényéről a lépcsőzetes alapból 115 m.-nyire kiemelkedő Buddha-templom tesz tanuságot, amelyet arany szentségnek (Svema-da) neveznek és 2320 évesnek tartanak.

Peguat

egyiptomi város, l. Kanopus.

Pehely

(pluma), azok a kisebb tollak, melyek a madarakon az igazi tollak alatt szoktak fejlődni, sugaraik horog nélküliek és lágyak és különösen a test melegen tartására valók, azért az északon és hideg égöv alatt lakó, vgy a vizben élő madaraknál vannak jól kifejlődve. L. Madár és Toll.


Kezdőlap

˙