Peltaszták

(gör.), egy neme az athéni katonaságnak (könnyü felszerelés, nehéz fegyverzet), melyet a spártai falanxszal szemben Iphikrates alapított meg.

Peltatus

(lat.) a. m. paizsforma, l. Paizsdad; peltatinervis a. m. paizsos-erü.

Peltier

(ejtsd: peltyié) János Károly Athanáz, francia fizikus, szül. 1785 febr. 22., megh. Párisban 1845 okt. 27. Órás volt, de munkája mellett nagyon érdeklődött a tudományok, különösen a fizika iránt; később foglalkozásával teljesen felhagyván, egyedül a tudománynak élt. A róla nevezett P.-féle tünetményt (l. Hőelektromosság) a Note sur une pince thermoélectrique et expériences sur la calorité des courants électriques címü értekezésében irja le. Róla van elnevezve a P.-féle kereszt.

Peltigera

Willd. (növ., paizszuzmó, lapony Diószegiéknél), haraszttelepü, nagyobbfajta zuzmó. Szárazon a szine szürke v. barnás, nedvesen zöld, a visszája a gyökhajtól molyhos. A P. v. Peltidea, canina Hoffm. (Lichen caninus L.) erdeti moha közt, a földön v. kövön nő, régen Hepatica terrestris néven orvosság volt. A P. aphthosa Hoffm. szájpenész (aphthae) orvossága.

Peltogaster

Rath. (állat), a kacslábu rákok rendjének egyik neme a gyökérfejüek alrendjéből. Teste megnyult, hengeres; tapadónyele csőforma, előre álló. Fajai nagy rákokon élősködnek.

Peluche

l. Plüs.

Peluzium

az ó-testamentomi Szin, a. m. sárváros; Alsó-Egyiptom egyik városa, a Nilus deltájának egyik ága mellett, melyet róla neveztek el; számos mocsár és láp között, melyeknek folytán maga a természet is annak szánta, amivé az emberek erődítményeikkel tették: Egyiptom keleti végvárává. Környékén számos csata történt. Sethon itt szorította vissza Szanheribet; Kr. e. 525. Kambyses és Psammenit küzdöttek itt egymással; majd két ostromot állott ki: 374. Pharnabazos és Iphikrates ostromolták, 309. a persák és az utóbbiak el is foglalták. Az actiumi csata után Ocatavianus kezeibe került. Romjai Tineh mellett, Damiette közelében.

Pelvis

l. Medence.

Pély

nagyközség Heves vmegye hevesi j.-ban, (1891) 2604 magyar lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Pelyva

pelyvalevél, péva v. polyva (növ., palea, achyron), a pázsitfélék nemző részeinek borítéka, rendesen vékony v. hártyanemü apró levélkék, melyeket gabnaszóráskor a szél messzire széthord. Más növény hasonló levelét is nevezik P.-nak, p. fészkesek virágzatának pikkelyeit (Anthemis) v. a harasztok levélpikkelyeit. A pázsitféléknek kelyhét és szirmát a P. pótolja. E közt fejlődik a gabonaszem, némelyiké rá is szárad (zab, tönköly). Ez rendesen páros és virágpelyvának, toklásznak, sőt ondónak is nevezik (paela fertilis, glumella). Ezzel szemben a kalászka alján levő páros (a vadócé páratlan) P.-nak a neve: meddő P. v. egyszerüen csak P. (gluma v. palea sterilis) mert a tövében virág soha sem képződik. L. Hegyelevél, Harasztok.


Kezdőlap

˙