Pendelyháló

l. Halászat.

Pendente lite

(lat.), l. Lis.

Pendentif

l. Kupola.

Pendsab

(Pandsab, Punjab, Punjaub, Pancsanada), Brit-India egyik főkormányzósága és annak legmesszebb ÉNy-nak fekvő része, Kafirisztan, Kazsmir, Khina, az ÉNy-i tartományok (amelyektől a Dsumna választja el), Radsputana, a Kacsi-Ran, az Arab-tenger, Kelat és Afganisztán közt (amely utóbbitól a Szulejman-hegység választja el), 509 111 km2 területtel, (1891) 25 130 127 lak., ebből 408 816 km2 ter. 20 866 847 lak. közvetetlen angol terület, 98 811 km2 ter., 4 263 280 lak. hűbérterület, amely a 36 u. n. Pendsab-államból (l. o.) és Lhairpurból (l. Szindh) áll. É-i része a Himalája lábánál termékeny és jól megművelt hegylépcsőkből és völgyekből áll; középső és D-i része a tulajdonképeni 5 folyam vidéke; e folyók a Dsihlam, Csinab, Ravi, Biassz és Szatlads vagyis Gassza; rajtuk kivül az Indus is öntözi. Mindezen folyók öt nagyobb részre, Doabra (a. m. 2 folyam vidéke) osztják; ilyenek: a Szindh- vagyis Szagar-doab az Indus és Dilam közt, a Dsecs-, a Ricsma-, a Bari- és Dsalander-doab. E doabok sík földek s amennyiben öntözhetők, termékenyek; ahol nem öntözhetők, legelőkből, helyenként kopár homok- és köves pusztákból állanak. Egészében a P. bővelkedik gabonában, borban, olajban és kősóban (Pind-Dadannál). Szolgálat ezenkivül kőszenet, vasat, aranyport (a Csinab és Indus medre), salétromot, nádcukrot és indigót. Újabban teát is sikerel termesztenek rajta és selyemhernyót is tenyésztenek. A szarvasmarhák száma nagy, a juhoké kevesebb. A gyapju- és sókereskedés, továbbá és India és Afghanisztán közti tranzito-kereskedés sok embert foglalkoztat. Az Induson és Szatladson gőzösök is járnak. A lakosság számos törzse oszlik; vallásra nézve volt (1891) 12 915 643 mohammedánus (különösen Pisavarban és Szindhben), 10 237 700 hindu (Dehliben és Hisszarban), 1 870 481 szikh (különösen Amricar körül, továbbá Dsalandhar, Lahor, Ludhiana és Firozpur diviziókban) 53 909 keresztény, 45 683 dsain, 6236 buddhista, 412 parszi és 33 izraelita. A főkormányzóság diviziói: Dehli, Hisszár, Ambala, Dsalandhar, Amricar, Lahor, Ravilpindi, Multan, Deradsat, Pisavar és Szindh. Ezekhez járul még a Khaiber- hágó területe. Nagy Sándor ideje óta mindig a P. volt a Ny. felől jövő hódítók első zsákmánya. Dalhousie (1848-56) főkormányzó működése vetett véget a szikh uralom alatt elterjedt zilált állapotoknak és az anyagi téren nagyszerü haladást teremtett.

Pendsab-államok

(Punjob Native States), a Pendsab területén levő 36 kisebb brit-indiai hűbérállam, amelyek a pendsabi főkormányzó felügyelete alatt állanak. Közülök 4 (Patiala, Bahavelpur, Dsind és Nabha) közvetetlenül a főkormányzó, Csamba az amricari, Maler-Kotla, Kalszia és a simlai 22 hegyi állam az ambalai, Kapurthala, Mandi és Szuket a dsalandhari, Faridkot a lahori, Patodi a dehlii, Luharu és Dudsana a hisszári biztos (commissioner) ellenőrzése alatt áll. A viszonyt a brit kormány és a többi államok közt pedig a K.-indiai főkormányzó, illetőleg alkirály által kibocsátott szanad (pátens) szabályozza és a fejedelmeknek megadja a jogot, hogy utódaikat maguk jelöljék ki. A hűbérállamok 11 síkföldi (Plains) és 25 hegyi (Hills) államra oszlanak; ötben mohammedánus, hatban szikh és a többiben hindu, nagyobbára radsputana a fejedelem.

Pendsábi

l. Indiai nyelvek és irodalmak.

Pendsde

(Penjdeh, Pendsdi), hegység Afghanisztánba, a Murgab balpartján, 35 km.-nyire a Kusk torkolatán alul, több fontos út találkozásánál. Ismeretessé azon ütközet tette, amelyben 1885 márc. 30. Komarov orosz vezér a Naib-Szalar afghán csapatán a közeli Kusk-híd mellett megverte. P. azóta az oroszoké.

Pendulum

l. Inga.

Peneiosz

ókori folyó, 1. Tesszáliában, a Pindoszból fakadt és az összes költők által közmondásosan használt Tempevölgyet alkotva a termai öbölbe ömlött. Mostani neve Szalamvria. - 2. Eliszben, az Erimantosz délnyugati aljából veszi eredetét az Elisz városán átfolyván, az ókorban Chelonatasz hegyfoktól keletre torkolt, holott ma torkolata ugyanazon hegyfoktól délkeletre van. Mai neve Gasztúni, felső folyásában Verveni.

Penelope

a görög mitoszban spárai Ikariosnak és Peribolának leánya. Odysseus (l. o.) felesége és Telemachosznak anyja. Férjének 20 évig tartó távolléte alatt számos kérője akadt, akik egyre türelmetlenebbek lette és kiket P. csak azzal tudott távol tartani, hogy kijelentette, mikép előbb el kell készítenie apósának, Laertesnek szemfödőjét. Nappal tehát folyton ezt szőtte, de éjjel mindig fölfejtette, amit nappal szőtt. Utoljára mégis záros határidőt erőszakoltak ki a kérők, melyen választania kellett volna, de éppen az nap Odysseus visszatért.


Kezdőlap

˙