Porfirit

kőzet, az olyan porfir (l. o.), melyben a földpát nem ortoklasz, hanem oligoklasz, tehát plagioklasz. Barnás, szürkés, v. szürkéskép alapanyagban oligoklasz, biotit, amfibol v. augit vált ki. Az alapanyag v. olyan mint a porfiré, vagyis felzites, vagy pedig néha üveges jellegű. Ha az üveges alapanyag uralkodik az elegyrészek fölött, akkor P. szurokkő a neve és nem egyéb, mint üveges módosulata a P.-nak. Ha az elegyrészek közül az ambifol uralkodik, akkor ambifol-P., ha a csillám, akkor biotot-P., ha az oligoklasz, akkor egyszerüen P. a neve. A hires egyiptomi porfido rosso antico nem egyéb ambifol-P.-nél. A P. kovasavtartalma 58-64%.

Porfiroid

kőzet, szerkezetét tekintve kristályos palás kőzet, de szorosan véve nem kristályos pala, hanem a hegységképző erő nyomása folytán palássá vált tömeges kőzet, legfőképen pedig palássá vált quarcporfir.

Porfiros szövet

az összetett kristályos kőzetek azon szerkezete, amidőn kőzetben nagyobb és apróbb elegyrészek vannak, a nagyobbak az apróbban tömegébe, az u. n. alapanyagba vannak beágyalva. P.-ü kőzetek: a porfir, trachit, melafir, bazalt, leucitit, nefelinit, tefrit.

Porfogó

(növ.), igy nevezik - helyesen - Diószegiék a bibét (l. o.).

Porgomba

fekete (növ.), a. m. Lycoperdon Bovista, l. Farkasszél.

Pórháboruk

l. Paraszthárobuk.

Porhanyítás

A talaj strukturája, ami alatt a szemcsék egymáshoz való helyzetét értjük, folyton változik, leggyakoribb az, hogy amint a talaj egy ideig nem műveltetik, a szemcsék nagyon közel jutnak egymáshoz, a talaj összetömődik. A tömődött struktura a növények fejlődésére nem kedvező, mert a gyökerek kellőleg nem fejlődhetnek, levegő nem juthat eléggé a talajba, a korhadás és elmállási folyamat nagyon meglassudik, a talaj viz iránti magatartása kedvezőtlenül alakul. A P. célja ezen tömődött strukturát a növényekre kedvezővé alakítani át, ami különböző módon történik. Megkülönböztethetjük a P.-t fordítással, midőn a talajrészek helyüktől kimozdíttatnak, a felül volt rétegek alul kerülnek és viszont és a P.-t fordítás nélkül. Az első csoportba tartozik az ásás, szántás és töltögetés, a másodikba a grubberolás, exsztirpálás és kapálás. Egyesek csakis a grubber- és exsztirpátor-munkát nevezik P.-nak, ami azonban helytelen, mert az említett műveletek mindenikével porhanyítják a talajt.

Porhanyító ekék

l. Ekeszerü gépek.

Porhon

(növ., anthera, portok, csek, porcsek), l. Himek és Porfejtő.

Pórias

(eszt.), a népies, népszerü elfajulás, durva, sértő, illetlen de magasabb művészi célokból mint epizód használható.


Kezdőlap

˙