Porsgrund

kikötőváros Bratsberg norvég járásban, a Skienselv mindkét partján, ahol a Friersfjord egyik kis öblébe torkollik, vasút mellett, (1891) 3819 lak., mekanikai műhelyekkel, porcellániparral, hajóépítéssel, fa- és jégkereskedéssel.

Porson

(ejtsd: porszn) Rikárd, angol filologus, szül. East-Rustonban (Norfolk) 1759 dec. 25-én, megh. Londonban 1808 szept. 25. Cambridgeben tanult, 1790. u. o. a görög nyelv tanára, 1805. a londoni Royal Institution könyvtárnoka lett. Jelentékeny szövegkritikai működést fejtett ki; akkora lángésszel, hogy közönségesen Bentley (l. o.) mellé helyezik. Életében csak Aeschylos- és Euripides-kiadásai jelentek meg (amaz Glasgow 1794; emez Cambridge 1797-1801 és több új kiadásban). Sokkal többet adtak ki hagyatékából mások; Tracts and miscellaneous criticisms (London 1815); Adversaria (Cambridge 1812); Notae in Aristophanem (u. o. 1860); Annotata ad Pausaniam (kiadta Gaisford, Lectiones Platonicae c. művében, Oxford 1820), végül Photius Lexiconának kiadása (sajtó alá rendezte Dobree, Cambridge 1822). V. ö. Watson, Life of Richard P. (London 1861).

Porta

(lat.) a. m. kapu, ajtó. - P.-nak nevezik röviden a fényes portát, l. Báb (II. köt. 403. old.). - P. triumphalis, diadalív (l. o.). - P. Caspia, l. Caspia porta. - P. hungarica (magyar kapu), igy hivták hajdan, különösen az ország nyugati határán levő, megerősített bejárókat v. gyepüket. Ilyen kapu volt a Fertő DNy-i részén, Kapuvár és Cirák táján; egy másik a Sár (v. Lajta) irányában, Mosonyon túl; Trencséntől Ny-ra egy harmadik, mely a hrozinkai szorost elzárta és melyen keresztül vezetett az út Morvaországból a Vág völgyébe. - P. nigra, l. Trier. - P. Westphalica, l. Vesztfáliai kapu. - P. Traiana, l. Vöröstorony-szoros. -L. még Adó.

Porta

Baccio, della, l. Bartolommeo.

Port Adelaide

l. Adelaide.

Portadown

(ejtsd: portadaun), város Armagh ir grófságban a Bann partján, ahol ez hajózhatóvá lesz és ahol belőle a Newry-csatorna kiágazik, vasút mellett, (1891) 8430 lak., vászonszövéssel.

Portage

(ejtsd: porteds), 1. két county az É.-amerikai Egyesült-Államokban, és pedig Ohióban (1248 km2 ter., 28 000 lak., Ravenna székh.) és Wisconsinban (2080 km2 ter., 18 000 lak., Stevens Point székh.) - 2. P., 35 km. hosszu és 3-5 km. széles tó Michigan államban. Rendkivül szabálytalan alaku; egyik karja a Keweenaw-öböllel köti össze; a Felső-tóba 4 km. hosszu hajózócsatorna vezet. A Sturgeon ömlik belé.

Portage

(franc., ejtsd: portázs), a hajóra felvett összes áruanyag, továbbá azon árumennyiség, melyet kereskedelmi hajókon a droit de P. értelmében minden a hajó személyzetéhez tartozó ember, azzal saját számlájára kereskedvén, magával vihet.

Portakaró

A szenítő rakás, mely alatt bizonyos szabályok szerint összeállított farakást értünk, a szenítési folyamat megkezdése előtt mindig valamely laza, engedékeny és simulékony, de lég- és tűzálló takaróval fedetik be, hogy a levegő szabad és korlátlan hozzájárulásától elzárassék és csak néhány, meghatározott helyen szúrt szelelőlyuk segélyével égettetik szénné. Ez a takaró állhat vagy kétféle takaróból, t. i. durva és P.-ból, vagy pedig csak P.-ból. Az első mód rendesen csak az erdei szenítésnél alkalmaztatik, hol, már a megszenítendő fának sokszor jóval silányabb minősége folytán, a szenítő rakás felületén több és nagyobb hézag keletkezik, melyen keresztül a földnemü P.-anyag a rakásba beperegne; a második módnak ellenben a gerebszenítésnél van helye, hol a durva takaró gyanánt alkalmazható anyagnak beszerzése bajjal járna, de nem is annyira szükséges, minthogy itt válogatottabb hasábfát, nem pedig, mint az erdőben történik, többnyire kevertebb s görbébb fát raknak a szenítő rakásba s igy annak felületét yo simán lehet előállítani, hogy a puszta P.-nak is a rakásba való behullásától tartani nem kell. A P. tehát vagy az alsó, vagyis a durva takaróra jön, vagy pedig közvetlenül a gondosan összeállított szenítő rakás felületére és új szenítő téren a kövektől és gyökerektől stb. lehetőleg megtisztított porhanyós földből állíttatik elő. A takaró por a szenítő rakás bontásánál is szerepet játszik, amennyiben a bontás és a szén kiszedése nem egyszerre, hanem részletekben és felváltva történik. Ha ugyanis a rakás egyik oldalából mintegy 30 hl. szén kiszedetett, akkor ez a hely takaróporral ismét behányatik s a szén kiszedése az ellenkező oldalon folytattatik azért, hogy a tűz nagyon fel ne szítassék.

Portále

l. Ajtó és Kapuzat.


Kezdőlap

˙