Port-Glasgow

(ejtsd: -gleszgó), város Renfrew skót grófságban a Clyde-torkolat bal partján, Glasgowtól 32 km.-nyire, vasút mellett, (1891) 14 685 lak., hajóépítéssel, lánckovácsolással, kötélveréssel, cukorfinomítással és fakereskedéssel. 1658. alapították, de amióta a Clydet Glasgowig kimélítették, jelentőségét elvesztette.

Porthan

Henrik Gábor, finn történetiró, szül Wütasaariban 1739., megh. Ĺbóban 1804-ban. 1770. az ĺbói egyetem könyvtárosa, majd 1777. tanára lett. Sokoldalu irodalmi munkásságával nagy befolyást gyakorolt a finn nemzeti irodalomra. Az első finn lapnak (Tidningar utgifna of ett sállskáp, 1771. és köv.) ő volt a főszerkesztője. Kiadta P. Juusten Chron. episcoporum Finlandensium (Ĺbo 1784-99) c. művét, mely éleseszü kritikai jegyzeteivel kisérve Finnország középkori történelmének alapját teszi, másrészről gyüjteményeivel és nyelvészeti munkáival a finn nyelvkutatásnak a megalapítója. Opera Selecta vagyis válogatott c. munkáit a finn irodalmi társulat adta ki (Helsingfors 1859-74, 5 köt.). P. ércszobrát 1864. leplezték le Ĺbóban.

Porthesia

Stph. (állat), a nagylepkék rendjébe, a szövők csoportjába és a Liparidák családjába tartozó lepkenem, melynek különösen az aranyfarku (P. chrysorrhoea L.) faja található hazánkban és néha nagy károkat tesz. Mind a négy szárnya hófehér, a faron pedig aranysárga gyapjas pamat van, innét a neve is. 12 mm. nagy. Julius és augusztusban röpül. Világosbarna szőrü, fekete hamvas hernyója tavasszal különböző gyümölcsfákon él. A hernyók már ősszel kelnek ki, nagy közös fonadékban azonban áttelelnek.

Port-Hope

(ejtsd: -hóp), kikötőváros Ontario kanadai tartományban, az Ontario-tó É-i partján, 4052 lak., fakereskedéssel.

Port-Huron

(ejtsd: -jurn), St.-Clair county székhelye Michigan É.-amerikai államban. a St.-Clair jobb partján, ahol a Huron-tóba torkollik, vasút mellett, (1890) 13 543 lak. cséplő- és malomgépgyártással, gabonaelevátorokkal, gabona-, fa- és halkereskedéssel. Sarnia kanadai helységgel híd köti össze. P. New-York után a bevándorlás legkeresettebb végcélja.

Port-Ibrahim

l. Szuez.

Portici

(ejtsd: porticsi), kikötőváros Nápoly olasz tartományban, Nápoly és a Vezuv között, vasút mellett, (1881) 12 709 lak., tengeri fürdőkkel; selyemtermeléssel és fonással; számos szép villával; 1738. III. Károly által épített kastéllyal, amelyben a mezőgazdasági iskola van elhelyezve.

Porticus

(lat.), valamely bejáró előtti előteret v. piacot, térséget kivülről övező oszlopcsarnok. L. Perisztilosz.

Portier

(franc., ejtsd: portyié) a. m. kapus.

Portiere

(franc., ejtsd: portyier) a. m. szövettel díszített v. eltakart ajtónak függönye.


Kezdőlap

˙