Positura

(lat.), állás, helyzet, tartása a testnek.

Posláz

a. m. malária (l. o.).

Posner

Károly Lajos lovag, nagyiparos, szül. 1822., megh. 1887-ben. 1852. alapított és ma is a legkiválóbb műintézetének keretébe fokozatosan felvette a könyvnyomdászat, a litográfia és a műkönyvkötészet ágait, 1884. pedig néhai Trefort Ágoston vallás- és közoktatásügyi miniszter buzdítására a térképészet műiparágát is meghonosította hazánkban. A grafikai ipar és általában a papirkereskedelem sokat köszönhet P. fáradhatatlan munkálkodásának. Mint kiállítási biztos szerepelt az 1871-iki londoni, 1873-iki bécsi s 1882-iki triesti kiállításon; 1885-iki országos kiállításunk munkálataiban is igen tevékeny részt vett. A király sok és kiváló rendjellel tüntette ki; 1873. őt, valamint utódait a lovagi rangra emelte; 1885. királyi tanácsossá tette. Műintézetét még életében egyetlen fiának, P. Alfréd lovagnak adta át, ki a hazai iparnak nem kevésbbé fáradhatatlan előharcosa, a grafikai iparnak hazánkban legelőkelőbb művelője; e lexikonnak műmellékletei nagy részben az ő intézetében készülnek.

Posonium

Pozsony latin neve.

Possagno

(ejtsd: posszanyo), falu Treviso (ettől 36 km.-nyire) olasz tartományban a Monte-Grappa K-i lábánál, Canova szülővárosa, 1913 lak. Canova által a római Pantheon mintájára épített templommal, amelyben Canova síremléke látható. A művész szülőházában eredeti festményei és szobrainak gipszöntvényei láthatók.

Possart

Ernő, német szinész, szül. Berlinben 1841-ben. 1864 óta Münchenben működik. 1895 máj. a müncheni udvari szinházak intendánsának nevezték ki. Legfényesebb alakítása és egyúttal népszerüségének kútfeje Behrent ügyvédnek szerepe Björnsonnak Csődjében, azonkivül fontosabb szerepei: Bölcs Náthán, Rikárd, Shylock, János király, Hamlet.

Posse

(lat.) a. m. a lehetőség- l. Ab esse, ad posse.

Possessio

(lat.) a. m. birtok; ellentéte a detentio (birlalat). P. bonae fidei a. m. jóhiszemü birtokos. L. Birtok.

Possessor

(lat.) a. m. birtokos. - Possessorius kereset ellentéte a petitorius keresetnek, l. Petitor.

Possibilis

(lat.) a. m. lehető; possibilitas, lehetőség; possiblisták, a francia szocialisták egy árnyalata, mely csak elérhetőre törekszik, szemben a forradalmi szocialistákkal.


Kezdőlap

˙