Poste restante

(franc., ejtsd: poszt resztańt, bureau restant, Olaszul: ferma in posta, ang.: to be called for, postán marad), a leveleknek és egyéb postaküldeményeknek régóta szokásos oly értelmü megjelölése, hogy az illető levél stb. a rendeltetés helyén ne házhoz vitessék, hanem a postán őriztessék mindaddig, mig a címzett érte nem jön. A P. címzés leggyakoribb az utazó kereskedelmi ügynökökkel való levelezésnél, és általában használatos utazások alkalmával, de igénybe veszik mások is, ha levelezésüket bármi okból nem otthon kivánják átvenni. A nagy városokban a P. levelezés oly jelentékeny, hogy azok célszerü megőrzésére (címzett nevének kezdő betüi szerint stb.) és gyors kiadására a központi postahivatalokban külön osztályokat rendeznek be. Legtöbb gondot fordítanak erre az Észak-amerikai Unióban, ahol a P. levelezés a legelterjedtebb és ahol a nagy városok P.-hivatalaiban nemcsak minden betüre van külön tisztviselő és külön ablak, hanem a nők számára is külön P. osztály. Betüket (initiales) és számokat (chiffres) csak a közönséges (nem ajánlott) P. levelezés címzéséül fogad el a posta, mert ezeket a keresőnek minden igazolás nélkül adja ki, ellenben a könyvelt küldeményeknél megkivánja a címzett nevének teljes kiirását, mert ezeket szavatosságára való tekintettel csak irásbeli elismerésre adhatja ki és ennélfogva személyazonosság igazolása is szükséges. Kiváló gondot fordítanak a P. címzett postautalványok kifizetésénél, és ha értékük a 100 frtot meghaladja, kifizetés előtt megkivánják a felvevő hivatal távirati válaszát arra nézve, hogy a pénz csakugyan be van-i fizetve. A P. küldemények megőrzésének határideje általában egy hónap, ennek elteltével mint kézbesíthetetlenek «címzett nem kereste» (non reclamé) megjegyzéssel feladónak helyére visszaküldetnek. L. Postai térti küldemények.

Posteri

(lat.) a. m. az utódok; posteritas, a következő kor; posteriora, a későbbi események; posterioritas, a későbbi következés, minek ellentéte a prioritas.

Post festa

(lat.) a. m. az ünnep után, vagyis későn; értelme: eső után köpönyeg.

Post hoc, ergo propter hoc

(lat.), szórul szóra: ez után tehát e miatt, ha ugyanis, mert az egyik jelenség a másik után jő, ebből azt következtetjük (hibásan), hogy a másik folytán jött létre. A jelenségek egymásutánja nem bizonyítja oksági kapcsolatukat.

Posthumus

(lat.) a. m. utószülött; gyászgyermeknek, árva szülöttnek is nevezik. Az apa halála után született gyermek, aki tehát az apa halálakor még csak méhmagzat volt. A P.-ra az a szabály áll: nasciturus pro jam nato habetur, si de ejus comodis agitur. Az utószülött, ha előnyéről van szó, már világra jöttnek tekintendő (természetesen az élve születés feltétele alatt). Ellenkező esetben ugy tekintetik mint ha nem létezett volna. Ennek főleg az öröklésnél van fontossága.

Posthumus

István, l. István (6). - P. László, l. László (5).

Posticum

(lat.), hátsó épület, az épületnek hátulja; ugyanaz, mint a görög templomok opisztodomusa.

Postilla

(lat.), a szentbeszédek, első sorban homliák gyüjteménye, melyek részben tanulmányul, részben utánzásul szolgáltak s mintegy hivatalos jelleggel birtak. Nagy Károly idejében keletkeztek és nevüket onnan nyerték, mert a vasár- és ünnepnapi szentirási szakaszok magyarázatát tevén, ezeknek elolvasása után használtattak (post illa evangelii verba v. post ea, quć incipere solent «in illo tempore»). Manapság pusztán családi olvasmány gyanánt szolgálnak. Magyar nyelven nagyobb számmal a Cornides-, a Debreczeni- és az Érdy-kódexekben találhatók. Újabb hasonló tartalmu, de szertartási magyarázatokkal is bővített, németből magyarra fordított munka: Goffine Lénárt Kath. oktató és épületes könyve stb. A bécsi pazmaneumi növendékek magyar fordításának harmadik újra átdolgozott kiadása (Szent-István-társulat, Budapest 1895). A protestánsoknál leghiresebbek Luther házi és istentiszteletre készült P.-i. L. még Homiletika, Homiliarium.

Postillon

(franc., ejtsd: posztijóń) a. m. postakocsis, aki a postahivatal szolgálatában áll és egyenruhát visel; ismertető jele a postakürt. - P. d'amour, az aki a szerelmes leveleket közvetíti.

Postl

Károly, l. Sealsfield.


Kezdőlap

˙