Póteskü

l. Eskü.

Pótesküdtek

l. Esküdtszék.

Potestas

l. Imperium.

Pótfedezet

l. Fedezet.

Pótfizetés

(ném. Zubusse), a bányaüzlet folytatására szükséges járulék. A bányatársulat tagjai a P.-ért csak a közös vagyonnak őket illető részletével felelősek. A bányatársulati gyülésen megállapított P.-eket az igazgató a hozott határozatok értelmében kivetni s a megállapított módon és időben behajtani köteles.

Pótföldek

(fundi adjustitionalis), az úrbéri telekhez (sessio colonicalis) a belső telken v. házhelyen (fundus intravillanus) kivül tartozó külső telek (fundus extravillanus) szántóföldekből és rétekből állott. A telekhez tartozó szántóföldek és rétek mennyisége (mely az egyes megyék és osztályok szerint nagyon különböző volt) törvényesen volt meghatározva. Ahol a külső telek az egyik vagy a másik nemü földnek hiányában volt, ott egy hold szántóföldet egy kaszás réttel, egy kaszás rétet egy hold szántófölddel kellett pótolni. Azokat a földeket, melyek tehát a másik nemü földben kijáró illetményt pótolták, P.-nek nevezték. A P.-et a lehetőséghez képest külön (inseparato complexi, in distincta calcatura) kellett kiadni. Szőllőt v. erdőt a szántóföldért P.-ként adni nem lehetett.

Pothenot-féle feladat:

kerestetik egy D pont helyzete, mely három adott A,B és C pontokkal egy síkben fekszik, ha ismerjük ADC és BDC szögeket. A feladat, melynek grafikai megszerkesztésére külön műszer van, a földmérésben bir jelentőséggel.

Pothier

(ejtsd: -tyé) Róbert József, francia jogtudós, szül. Orléansban 1699 jan. 9., megh. u. o. 1772 márc. 2. Az orléansi elnöki törvényszék tanácsosa lett 1720., majd a francia jog tanára és a kincstári uradalmak jogtanácsosa u. o. Szülővárosa 1859. szobrot emelt neki. Fő munkája; Pandectae Justitianeae in novum ordinem digestae, mit francia-latin szöveggel Bréard-Neuville újra kiadott (Páris 1818-24); továbbá: Traités sur différentes matieres de droit civil (u. o. 1773-74); Traité des obligations (új kiad. Massontól, u. o. 1883). Összes műveit többen kiadták; legutóbb Bugnet (10 köt. 2. kiad., u. o. 1861-62). Életrajzát megirták Dupin (u. o. 1828) és Frémont (Orléans 1859).

Póthitel

az olyan hitel, mely egy a költségvetésben megszavazott, de elégtelen tétel felemelésére vétetik igénybe. A P. mértéktelen meghonosítása zavarja a költségvetés helyes elkészítését és a parlament ellenőrzését is megnehezíti, sőt kijátsza.

Poti

(törökül Kaleh Fas), kikötőváros Kutaisz transzkaukáziai orosz kormányzóságban a Rion torkolatánál, vasút mellett, (1890) 5201 lak., a várostól messze fekvő és meglehetősen sekély kikötővel, amelynek megközelítését 1886. könnyítették meg. 1892-ben 99 gőzös fordult meg benne 119 086 tonna tartalommal és 400 orosz hajó 41/2 millió pud áruval. A kiviteli cikkek: mangánérc (7,7 millió), kukorica, (5,7 millió pud). P. hajdan török vár volt, amelyet 1640. elfoglaltak az imericiaiak, de a török ismét helyreállították. Végleg 1829. került az oroszok birtokában.


Kezdőlap

˙