Preciz

(a lat. praecisus-ból) a. m. pontos, rövid, világos. L. még Praecisio.

Preciziómekanika

v. preciziótechnika, az az iparág, amely a finomabb fizikai és matematikai eszközök előállításával foglalkozik. - Preciziós mérleg, l. Mérleg. - Preciziós óra, l. Óra. - Preciziós vezérmű, l. Kormánymű.

Predazzit

(ásv.), l. Brucit.

Predazzo

község és a Val di Fassa fő forgalmi helye, Cavalese tiroli kerületi kapitányságban, a Travignolo patak és Avisio összefolyásánál, 1000 m.-nyi magasban a Mulat-hegy lábánál, (1890) 2912 lak., csipkekészítő-iskolával; geologiai és mineralogiai szempontból érdekes környékkel.

Predeál

annak a hágónak a neve, mely Brassó vármegyében a tömösi szorosból Romániba, a sinaiai völgybe vezet át. Az 1051 m. magas hágóra az országút a tömösi völgyből nagy kanyarsággal vezet át, az államvasút pedig a Száraz-Tömös völgyébe való nagy bekanyarodása után jut oda. A hágó az ország határán emelkedik s legmagasabb pontján van a P.-i vasúti állomás és a fő vámhivatal. 1849. ezen a hágón nyomultak be az oroszok Erdélybe.

Predella

(olasz), az a zsámoly vagy polc, amelyen az oltárkép áll. A szárnyas oltároknak az a része, mely magában foglalja a szobrokat és a képeket, mindig polcon állt és szintén képek díszítették. E szokáshoz a XV. sz.-ban is ragaszkodtak, midőn a szárnyas oltárok helyét egyszerü oltárképek foglalták el.

Predesztináció

(lat.), Lálvinnak az a tana, mely szerint Isten az emberek egy részét örök időtől fogva kiválasztotta az üdvre. Ezen tanra nézve egyetértett vele minden kálvinista, de németalföldi követői között a XVI. sz. végén felmerült az a szőrszálhasogató kérdés, hogy Isten az ő eleveelrendelési intézkedését Ádám és Éva vagyis az emberi nem bűnbeesése után és igy erre való tekintettel tette-e? avagy egészen feltétlenül, vagyis a nélkül, hogy figyelembe vette volna mindentudóságánál fogva, hogy az általa teremtendő ember bűnbe fog esni. Az előbbi nézet vallói infralapszáriusoknak, az utóbbit hirdetők, a szigorubb kálvinisták szupralapszáriusoknak neveztettek. A dordrechti zsinat (l. Arminiánusok és Gomarus), bár egyebekben a túlszigoru igazhivők tantételeit emelte érvényre, de e tekintetben az infralapszáriusok nézetét fogadta el. L. még Eleve rendelés.

Prédikáció

(lat.) a. m. egyházi beszéd (l. o.). Prédikál, egyházi beszédet mond; prédikátor, régente a magyarországi ref. papok elnevezése, de neve az ó-szövetség Kohelesh (l. o.) könyvének is. A r. kat. egyházban prédikátoroknak a Domonkos-rendieket nevezik (l. o.).

Prédikálószék

keresztény templomokban többé-kevésbbé magas, oszlopokon v. gyámköveken nyugvó, mellvéddel és sokszor baldachinummal ellátott emelvény a szent beszéd tartására. Ugy a csúcsíves, de különösen a renaissance építészet örömest foglalkozik a P.-ek architekturájával és azt, különösen a renaissance építészet örömest foglalkozik a P.-ek architekturájával és azt, különösen a renaissance építő művészei, nagy tökéylre viszik.

Predikativ gyök

l. Gyök.


Kezdőlap

˙