Pretium

(lat.) a. m. érték, ár. P. affectionis, l. Affectio és Kár.

Pretium laborum non vile

(lat.) a. m. a munka becse nem csekély, az aranygyapjas-rend (l. o.) jelszava.

Prétor

l. Praetor.

Pretoria

Transvaal vagyis a Dél-afrikai köztársaság fővárosa a D. sz. 25° 46' alatt az Apies partján, 1356 m.-nyi magasban, (1891) 5055 fehér lak. A johannisburgi bányák és a Lourenço Marquez felé vezető vasút megnyilta óta gyorsan fejlődő kereskedéssel; széles utcákkal, amelyekben minden ház egy-egy családnak szolgál lakóhelyéül; igen terjedelmes terekkel.

Pretoriánusok

a cohors praetoria katonái, eredetileg a vezérnek testőrségét képezték és a szövetségesek válogatott legénységéből alakították meg őket. Azonkivül Scipio Africanus ugyanazon éven testőrséget válogatott ki a lovagokból; végül pedig cohors praetoria néven fordulnak elő mindazok, akik a vezér közvetlen környezetéhez tartoztak (a quaestor, a legatusok, kisérők és jó barátok [comites], irnokok, tolmácsok, hirnökök, orvosok, lictorok stb.). Augustus császár megtartotta az elnevezést és cohortes praetoriae néven 9 csapatot szervezett Itália belső nyugalmának biztosítására, egyenkint 1000 emberrel. Közülök 3 cohors mindig Rómában volt, még pedig polgároknál elszállásolva, a többiek Itália körülfekvő városaiban, miglen Tiberius valamennyit Rómában összpontosította és nekik a város körfala tőszomszédságában megerősített tábort csináltatott (castra praetoria), ők alkották a testőrkatonaságot és más kitüntetéseken kivül kiváltságot élveztek a szolgálati idő tekintetében is: csak 16 évet tartoztak szolgálni, holott a legionáriusok 20 évre voltak kötelezve. Vitellius újjá szervezte őket, főkép azért, hogy megbüntesse, amiért ellene és Otho mellett foglaltak állást, de azért a P. mindvégig lelke voltak és maradtak minden palotaforradalomnak és zendülésnek, végre Justinianus megsokalta a dolgot, a P.-at feloszlatta és fészküket, a sátortábort lerontatta.

Preuner

Keresztély Lajos Ágost, német archeologus, szül. Öhringenben (Württemberg) 1832 szept. 14. Egyetemi tanulmányait Tübingában végezte, ugyanott 1860. a teologia könyvtár őre lett; 1864 óta a greifswaldi egyetemen működik, mint az archeologiának elébb magán-, majd rendkivüli és végül rendes tanára. Fő műve: Hestia - Vesta (Tübinga 1864); azonkivül: Über die Venus von Milo (Greifswald 1874) és Über die pergamenischen Skulpturen (az 1881. évi filologiai vándorgyülés emlékkönyve, Lipcse 1881).

Preussisch-Eylau

l. Eylau.

Preussisch-Holland

l. Porosz-Holland.

Preussisch-Stargard

l. Porosz-Stargard.

Preveniál

(lat.) a. m. megelőz; preventiv, megelőző, óvó.


Kezdőlap

˙