Prolegatus

(lat.) a korábbi Egyházi Államban a tartományi helytartó.

Prolegomena

(gör.) a. m. valamely iratnak előszava, vagy pedig bevezetése, mely arra van hivatva, hogy az olvasót az irodalmi terméknek szellemébe bevezesse.

Prolepszis

(gör.) a. m. előresietés, az orvostanban valamely kórtünetnek a szokottnál korábban való beállta; a retorikában l. Megelőzés. - P. a botanikában a másodhajtást vagy másodvirágzást (P. florendi) jelenti, l. Kétszernyiló.

Proles

(lat.) a. m. utód, sarjadék, gyermek (l. o.).

Proletárok

(lat. proletarii), társadalmi osztály az ókori Rómában, mely nevét a proles (gyermek) szótól vette, minthogy a P. csakis gyermekeik számával lehettek hasznára az államnak. A Servius Tullius-féle cenzus szerint azok voltak a P. (ritkábban accensi velati), akik az általa megállapított öt osztály egyikébe sem tartoztak, de legalább 1500 asszal birtak, holott azok, akik még ennyivel sem rendelkeztek, capite censi. Újabb időben P. azok, akik vagyonnal nem rendelkeznek és csak napi munkájok után élnek; magasabb értelemben (p. Csiky Gergely ily c. szinművében) olyanok is, kik vagyontalanságuknál fogva kiszorulnak abból az osztályból, amelybe műveltségöknél fogva beillenének.

Pro libertate

(lat.) a. m. a szabadságért; l. Libertas.

Prolifer

(lat.) a. m. ijasfias, sarjadzó. L. Fias növény.

Prolificatio

(lat.) a. m. sarjadzás.

Pro litteris et artibus

l. Litteris et artibus.

Prologus

(gör.), drámai alakban irt előszó, melyben a görögöknél és rómaiaknál a darab meséje iránt tájékoztatván a közönséget, jóakaratot kértek a szerző részére, s polemizáltak is az előző darabok birálóival. A görög és római tragédiák jó része P.-sal kezdődik, sőt egyik-másik vígjáték is XIV. Lajos korában minden dalműnek P.-a volt, melyben a nagy király dicsérete hangzott. Shakspere több darabjához irt P.-t, néha a darabok egyes felvonásait is P. előzi meg, mely (mint a Viharban) az egyes felvonások közt eltelt éveket vagy események vázlatát ismerteti. Ma ünnepélyes alkalmak, jubileumi előadások, évfordulók, különösen szinházak megnyitása jár - többnyire allegorikus - P.-okkal, melyek leginkább drámai formában iratnak.


Kezdőlap

˙