Sánckas

v. sánckosár, földdel megtöltött kosár, a rőzseburkolatnak egy neme. Megkülönböztetünk: árka-kast, kis és nagy S.-t, földkast stb. A kis S. külső átmérője 0,64 m., a nagyé 1,28 m., a fonadék magassága 1 m., illetve 2 m. A S.-okat meredek rézsutozatok (Böschung) megszilárdítására használják. Az árka-kasok főleg a futóárkok s mellvédek biztosítására használtatnak. Hogy a burkolat a reáható erős nyomást kiállja: minden második v. harmadik kas beakasztatik. Egy kis S. súlya 22-28 kg., egy nagy S.-é pedig 200-225 kg.

Sánckosár

l. Sánckas.

Sáncolat

a hajónak a felső fedélzet fölött lévő oldalfalazata, mely az által képződik, hogy a bókonyvégek a felső fedélzet fölött kinyulnak és ugy külső mint belső palánkdeszkák által burkoltatnak, a bókonyok tetejét pedig egy gerendával (párkánygerenda) befedik. Hadi hajókon a párkánygerenda fölött a S.-ot még egy fülkealaku felépítménnyel látják el a legénység függőágyainak elhelyezésére, mely függőágyak a fedélzeten működő legénységet ellenséges puskagolyók ellen is megvédik.

San Colombano al Lambro

város Milano olasz tartományban, a Lambro jobb partján, vasűt közelében, (1881) 6960 lak., régi renovált kastéllyal; templomában Campi de Cremona festményei láthatók.

Sáncpuska

(ném. Wall- v. Hackenbüchse), régente várharcban használt kézi lőfegyver, melyet nagy kalibere és súlya miatt az elsütésnél a mellvédre (gátra) v. egy bakra fektettek. Hosszaságuk rendesen 2 m., súlyuk 30 kg. volt és gyakran egész 116 g. golyóval töltötték meg. Kezeléséhez két ember volt szükséges. A régi S.-k helyébe az újkorban a gátpuska lépett, mint rendszeresített kézi lőfegyver. A gátpuskák várakba és az esetleg fölállított ostromtelepekre osztatnak szét. Az osztrák-magyar monárkiában használt gátpuska az előbb rendszeresítve volt előltöltő gátpuskának a módosított Wänzl-féle závárzattal (Albini-Brändl-rendszer) hátultöltővé átalakítása útján keletkezett. A gátpuska hosszasága 133,6 cm.; összes súlya 7 kg.; ezen tetemes súlya és nagy hátlökése (84-95 kg.) miatt, használatkor külön állványra fektetése szükséges.

San Cristobal

1. (San Christoval), a benszülötteknél Arosszi, a Salamon-szigetek (l. o.) nagyobbjai közt a legdélibb, Malaitától D-re. A vulkáni eredetü sziget legmagasabb a középső részén, ahol 1200 m.-nyire emelkedik. Legjobb kikötője a Makirai. - 2. S., város Los Andes venezuelai államban, rendkivül termékeny vidéken, 880 m.-nyi magasban a Rio Uribante fölött, 5650 lak., gazdag kávéültetvényekkel és egyéb trópusi termékekkel. 1875. sokat szenvedett a földrengéstől. - 3. S., l. San Christobal.

San Cristobal de la Habana

l. Habana.

San Cristobal de los Llanos

(ejtsd: - lyanosz), vagy Las Casas, azelőtt Ciudad Real, Chiapas mexikói állam fővárosa és püspöki székhely, 780 km.-nyire Mexikótól, az Icixhihujat partján, cukor-, kákaó- és pamutültetvényekben gazdag vidéken, 16 050 lak., székesegyházzal, egy Seminario conciliarral. 1528. Diego de Mazarriegos alapította a Guel vagy Zakatlan nevü indus város helyén. Első püspöke Las Casas volt, akiről a város a nevét kapta.

Sáncszeroszlopok

a nagyobb műszaki munkák végrehajtására szükséges szerszámokat tartalmazzák és a sáncszerrel és robbanó anyagokkal ellátott csapatok (utász- és vasúti csapatok, lovassági utászok) használhatatlanná vált szerszámainak kicserélésére is vannak hivatva. Összesen 15 sáncszeroszlop van, rendesen minden hadtestnél egy. Egy sáncszeroszlop által 1150 föld- (400 csákány és 750 ásó) és 170 famunkás a szükséges szerszámmal látható el.

Sáncszerszám

a különféle műszaki munkákhoz szükséges szerszámok. Régente csak utászok és mérnökkari katonák kezelték, de miután a gyorstüzelő puskák alkalmazásával a födözés szüksége beállott, a gyalogsági ásó jött alkalmazásba (l. Asó). Németország 1875. a sáncszert szaporítja és 1879. megkettőzteti. Franciaország századonként 78 darab sáncszertartalékot visz kocsikon. Az összes hatalmaknál a harcászati csapatokat jelenleg sáncszerrel látják el. Nálunk minden honvéd gyalogszázad gyalogsági ásókkal és 16 csákánybaltával van fölszerelve. A gyalogsági utászok ezenkivül különféle ácsszerszámmal és a föld kiemelésére szükséges szerszámokkal vannak ellátva. A lovassági utászok még vasútbontó szerszámokkal is. A tábori tüzérség S.-ait kocsijain szállítja. Minden löveg kezelő legénysége 4 ásóval és 2 csákánnyal rendelkezik. Az utász századoknál tábori és hegyi felszerelést különböztetünk meg.


Kezdőlap

˙