Sententia

(lat.) a. m. vélemény, nézet, indokolt vélemény, szavazat, itélet; jeles mondás; Sententiosus, jeles mondásokkal bővelkedő. - Sententiariusok, Petrus Lombardus követői, l. Lombardus.

Sentés

vagy söntés (a német Schenktisch-ből), kocsmákban az az elrekesztett hely, ahol a korcsmáros a bort méri.

Sentiment

(franc., ejtsd: szantimán), a. m. érzés, érzelem; sentimentalis, érzelmes, érzelgős. L. Érzelem és Érzelgés.

Sentis

vagy Säntis, a glarni alpok ilyennevü csoportjának legmagasabb csúcsa, St.-Gallen Appenzel-Ausserrhoden és Innerrhoden kantonok határán, 2504 m. magasban a tenger szine felett. Legmagasabb pontja a Hochsentis, mely alatt 1882 óta meteorologiai állomás van, továbbá egy vendéglő.

Senyei

Károly, szobrász, szül. Pesten 1854. Hosszabb ideig műipari szobrászattal foglalkozott, 1880. a müncheni akadémia növendékei közé lépett s ott az első munkájára nyert kitüntetés és a magyar kormány ösztöndíja serkentésére egész szenvedéllyel fogott tanulmányaihoz. Első komolyabb műve: a Hiuság-ot ábrázoló nőalak már feltünést keltett az 1885-iki budapesti országos kiállításon. Szt. Erzsébet címü szoborcsoportozata pedig még jogosultabbakká tette a művészi jövőjéhez kötött reményeket. E két nagyobb munkájával egyidejüleg bájos apróbb szobrocskákat is mintázott, melyek (hogy közülök csak a Szüret címüt említsük) egytől-egyig kedvelt szobadíszek. 1888. jött haza. Legutóbbi nagyobb munkája az igazságügyi palotára alkalmazott triga. Mintázott ezeken kivül több mellszobrot, domborművet s egyes épületek díszítésére szolgáló alakokat.

Senyvesség

(kachexia), a szervezet táplálkozásának nagy mértékben hibás volta, amelyet külső vagy belső okok idézhetnek elő. A külső ok lehet az egészségi rendszabályok meg nem tartása: túlfárasztó munka, kevés és meg nem felelő táplálék, rossz levegő, világosság hiánya. Belső okul szolgál a legtöbb idült betegség, első sorban a gümőkór, a rák, a malária, a cukorbetegség stb. A S. tüneteit a szürkésfakó arcszin, halavány nyálkahártyák, petyhüdt izomzat, itt-ott vizkóros duzzanat teszik, nagy foku S.-ben az öntudat is zavarttá lehet, a betegek deliriumba esnek. Gyógyítása az alapul szolgáló baj kezelésével azonos.

Senza

(ol., ejtsd: szenca) a. m. nélkül. A zenében rendesen más szóval kapcsolatosan használják, p.: S. fiori, ékesítés nélkül; S. organo, orgona nélkül; e jelzés főkép a generalbasszus olvasásánál fordul elő s azt jelenti, hogy az orgona hallgasson és csak a többi hangszerek kisérjék az éneket; S. replica, ismétlés nélkül; S. sordini, vonós hangszereknél a tompító elhagyásával; S. tempo, minden határozott időmérték nélkül; S. violini, hegedük nélkül; S. ped., pedál nélkül (a zongorán) stb.

Séo de Urgel

spanyol város, l. Urgel.

Seól

(héb., a. m. alvilág), a régi héberek hite szerint az a hely, ahol a halottak együtt vannak. A talmudi irodalomban a S. helyébe a Géhinnôm kifejezés lépett (az új-testamentomi; gyehenna), és az alvilágból, ahová mind a halandók jutnak, a gonoszok bünhődésének helye a pokol lett.

Sepalum

(lat.) a. m. kehelylevél, l. Kehely.


Kezdőlap

˙