Shrewsbury

(ejtsd: srúszbörri), Shrop angol grófság fővárosa, a Severn és Rea összefolyásánál, vasút mellett, (1891) 26 967 lak., vászonszövéssel, vasöntéssel, gazdasági gépgyártással, üvegfestéssel, malátakészítéssel. S. festői fekvésü hely a Severn kanyarulatánál, amelyen két híd vezet át: az egyik az Abbey Foregale, a másik a Frankwell nevü külvárosba. A régi körfalak maradványai még láthatók, valamint egy régi erősség romjai is. Kiválóbb épületei a Holy Cross templom, amely egykor a bencés apátsággal volt összekötve; a VI. Eduárd idejében alapított iskola; Clive és Hill lordok emlékszobrai. Szép sétahelye 1719-ből való. Az angolszászok 7 királysága korában Scrobbesbyrig Penywern vidéknek volt fővárosa 778-ig, midőn Merciával kapcsoltatott össze. Hódító Vilmos Shropsbury városát Montgomery Rogernek adta. 1272. itt lakott I. Eduárd. 1283. és 1397. itt tartotta a parlament az üléseit. 1403 jul. 21. itt győzte le IV. Henrik Percy Henriket, aki a csatában maga is elesett. S. Darwin szülővárosa.

Shrewsbury

angol grófi, illetőleg hercegi cím, melyet 1442 óta a XI. sz. óta virágzó Talbot-család visel. E család legneveebb sarjadékai a következők: 1. Tablot János, S. első grófja, angol hadvezér, szül. Blechmoreben (Shrop grófságban) 1373 körül, elesett 1453 jul. 17-én. A parlamentben 1410. lépett, 1413. azonban v. Henrik mint a Lancaster-ház ellenfelét a Towerbe záratta. Kiszabadulása után Irország lord-lieutenantja lett. 1417 óta a kontinensen a franciák ellen harcolt és annyira kitünt, hogy az angol csapatok fővezére lett. Összesen 47 győzelmet aratott, amiért Achilles melléknévvel tisztelték meg. Castillon mellett csatát vesztett és fiával együtt megöletett. - Talbot György, S. hatodik grófja, megh. 1590. Erzsébet királyné 1569-ben Stuart Mária őrizésével bizta meg őt. Feladatának hűségesen felelt meg a s Máriát 15 éven át a különböző várakban gondosan őrizte, de a mellett, amennyire azt utasításai megengedték, a kellő tiszteletben részesítette. - Talbot Károly, S. tizekettedik grófja és első hercege, szül. 1660., megh. 1718. A lovasság fővezére volt, de mert (1681) a protestáns vallásra tért, II. Jakab állásától elmozdította. Azóta S. a whig-pártnak ama vezérférfiaihoz tartozott, akik 1688-ban Oraniai Vilmost hivták meg az angol trónra. III. Vilmos király államtitkárrá, 1694. pedig Alton marquisvá és S. hercegévé nevezte ki. Gyermekei nem voltak, amiért a herceg cím vele együtt kiveszett. A grófi címet egyik mellékága örökölte, jelenleg Chelwynd Talbot Károly János viseli e címet (szül. 1830 ápr. 13.).

Shrop

(Shropshire, Salop), angol grófság Chester, Flint, Denbigh, Montgomery, Radmor és Hereford között, 3418 km2 területtel, (1891) 236 324 1 km2-re 169 lak. A Severn két egymástól elütő részre osztja. Az É-i rész sík, a D-i dombos és hegyes. ÉNy-ról DK. felé négy hegylánc húzódik el, ezek; a Long Mynd (405 m.), a Caradoc Hills a Wrekin (402 m.) csúccsal, a Wenlock Edge, amely több helyen túlemelkedik a 300 m.-en és a Clee Hills, amelynek legmagasabb csúcsa 550 m. A grófság egészen a Severn vizkörnyékéhez tartozik; a Severn mellékvizei a Perry, Tern, Rea, a Borle, Teme és Dee. Legnagyobb tava az Ellesmerei. Földje elég termékeny; 60 724 ha. szántó, 24 721 ha. takarmánynövényekkel van bevetve; a fő termékek búza, rozs, zab és burgonya. A bányászat fő terméke a szén; a nagyobb széntelepek Forest of Wyre, Coalbrookdale, Shrewsbury, Clee Hills és Oswerty mellett vannak. A fémiparon kivül van szőnyeg- és flanellszövés, keszgyükészítés és papirosgyártás. A főváros Shrewsbury.

Shropshirei juh

1850 óta létező rövid gyapjas angol húsjuh, mely a southdownjuh (l. o.) segélyével állíttatott elő, nagyon hasonlít is utóbbihoz, de ezdettebb és termékenyebb mint az. Húsát a southdownéval az összes angol juhok között a legjobbnak mondják.

Shuck.

zoologiai nevek mellett Shuckard V. E. angol zoologus nevének rövidítése.

Shuttl.

latin állatnevek után Shuttleworth Róbert Jakab nevének rövidítése.

s. h. v.

szótári utalásoknál a latin sub hac voce (e szó alatt) rövidítése.

Shw.

latin állatnevek után Shaw György angol orvos (1751-1815) nevének rövidítése. Műve The naturalits's miscellany (Nobderrel együtt London 1798-1813, 24 köt.).

Shylock

(ejtsd: sájlok), Shakespere Velencei kalmárjának alakja, zsidó uzsorás. Az a történet, hogy a hitelező az adóstól ennek egy darab húsát követeli, nagyon régi. Megvan a Gesta Romanorumban és Fiorentino János Pecoronejében is. Legelőször valószinüleg az 1579. említett, de elveszett: A zsidóról, kép a földi kérők kapzsiságáról és az uzsorások vérszomjáról szóló darabban kapcsolták össze az uzsorásmondával és a szintén a Gesta Romanorumból származó szekrényke-történettel. Ezt a darabot Shakespere bizonyára felhasználta.

Si

a szilicium kémiai jele.


Kezdőlap

˙