Tényőfalu

kisközség Győr vármegye sokoróaljai járásában, (1891) 1034 magyar lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Tényőhegy

kisközség Győr vármegye sokoróaljai járásában, (1891) 1122 magyar lak.

Tenzone

v.tenzione (ol., ejtsd: tencone, franc. tenson), dalnokverseny. Az ó-provençal troubabourok alkalmazták először olyképen, hogy két vagy több költő is szembeállván egymással mindegyik állított valamit és megvédte nézetét a többiek nézete ellen. A német minnesängerek is átvették e mintát s egy ilyen dalnokversenyt mutatott be Wagner Rikárd Tannhäuser c. operájának 2-ik felvonásában. V. ö. Zeuker, Die provençalische T. (Lipcse 1888).

Teobromin

(theobromin), dimetilxantin, C5H2(CH3)4N1O2, a kákaóbabban (Theobroma Cacao) található szénvegyület. Keserü ízü kristályos por, amely alkoholban és forró vizben is nehezen oldódik; semleges kémhatásu és savakkal sok viztől könnyen elbomló sókat alkot. A T.-ban egy atom hidrogén alkalmas módon ezüsttel helyettesíthető, ebből a vegyületből metiljodiddal való melegítéskor metil-T., más néven koffein képződik.

Teocalli

azték templom; l. Építészet (VI. kötet 232. old.).

Teodicea

(theodiké) a. m. istenigazolás, vagyis vallásbölcsészetileg bebizonyítani akarása annak, hogy a világban tapasztalható rossz és gonoszság összeegyeztethető a bölcs, jóságos és igazságos istenbe s gondviselésbe vetett hittel. A legrégibb T.-ként tekinthető Jób könyve az ótestamentomban; de a T. fogalmát és feladatát voltakép csak Leibniz tüntette fel Essai de théodicée sur la bonté de Dieu, la liberté de l'homme et l'origine du mal (1712) c. művében. Leibniz kifejti, hogy ez a világ a lehető világok közt a legjobb; mert ha tökéletesebb világ lehetséges lett volna, isten bölcsessége fölismerte és hatalma megvalósította volna. Azért a világ nem tökéletes. A fizikai bajokat Leibniz mint a büntetés és nevelés eszközeit igazolja; az erkölcsi bajt sem szüntethette meg isten, mert akkor vele az erkölcsi szabadságot is megsemmisítette volna. Végső igazolása a világnak abban van, hogy isten a természet járását akkép rendezte, hogy mindig az történik, ami a szellem igaz javára szolgál. Ez a harmonia a kegy országa és a természet országa közt, mely a T. alapgondolata.

Teodolit

(gör.). Az asztronomiában és geodéziában gyakran előforduló feladat: térbeli ferde fekvésü szögek vizszintes projekciójának, valamint függőleges szögeknek mérése. Erre szolgáló műszer a T. L. Csillagászati műszerek (IV. köt., 722 old.) és Fototeodolit.

Teofánia

(gör.) a. m. isten megjelenése; a keresztény egyházban egyértelmü az epifaniával (l. o.).

Teofilantropizmus

(theophilantropismus) a. m. isten-ember-szeretet. E néven keletkezett Franciaországban a nagy forradalom túlzásai után egy deisztikus szellemü vallási társulat, melynek nemcsak Párisban, hol a kirektorium egyik tagja volt a fő alapító, henem a vidéken is voltak hivei. Kultuszának tárgyai voltak: Isten, halhatatlanság, erkölcs és a természet változásai, p. tavasz, ősz; a kultusz beszédből, énekből s néhány jelképes cselekvényből állott, melyeknek a keresztséget, bérmálást és házassági egybeadást kellett helyettesíteni. Mig újság volt, a franciák gyönyörködtek az új vallásban, de miután az újság ingere elmult, a közönség gúny-nyílai 1802-ben megölték. V. ö. Grégoire, Geschichte der Theophilantropismus (Hannover 1806).

Teofillin

(theophyllin), C7H8N4O2. A teobrominnal izomer organikus vegyület, amely a teakivonatból készíthető. A T. egy molekula vizzel kristályosodik és metiljodid behatására koffein képződik belőle.


Kezdőlap

˙