Testvérnyelvek

a. m. rokon nyelvek, oly nyelvek, melyek egyazon alapnyelv fejleményei. L. Nyelvrokonság.

Testvérré fogadás

l. Örökbefogadás.

Testvérülések

l. Egyháztársulatok és Kongregáció.

Teszér

község, l. Ács-Teszér és Pápa-Teszér.

Tészta

az a táplálkozásra való árucikk, melyet gabonanemüek lisztjének vizzel vagy tojással feldolgozásával állítanak elő. Legelterjedtebb a búzalisztből készült T., melyet részint főznek, mint a gyúrott T.-kat, részint sütnek, mit a kenyérkalácsot, süteményeket. Az előbbiekhez tartozik a makaroni (l. o.), melyet gyórú- és sodrógépek átdolgozása után, a formával ellátott sajtógépbe tesznek, ezen keresztül sajtolnak és hajlított s egyenes rúdakban szárítóba raknak. Ugyancsak gépek segélyével többféle leves-T.-t gyártanak, melyek közül felemlítendők: a levesmetélt (fidelini), a csillag-T., az eper-T. stb. Budapesten két tésztagyár működik kedvező eredménnyel, gyártmányaik az összes külföldi gyártmányokkal versenyeznek.

Tésztanyomás

meglehetősen mélyre vésett negativ ábrázolatu fémlapoknak tésztába való nyomása. A pozitiv képet mutató tésztát megszáradás után imádságos stb. könyvek borítékául használták. A T. a XV. sz. elején dívott. Idáig mintegy 20 tésztanyomat ismeretes.

Tet

(ejtsd: té), 120 km. hosszu parti folyó Pyrénées-Orientales francia départementban; egy fensíkon ered, ahol a Puy de Prigue (2810 m.) a legmagasabb csúcs; kanyargós folyása közben eleinte több mocsaras helyen (Pla de la Bouilleuse, des Abeillans) folyik keresztül, fölveszi a Roját, Cadit, Tauriyat és Caillau kis vizeket, azután a Boulest, a Basset és 1800 m.-nyire Sainte-Marietól a Földközi-tengerbe szakad. Vizkörnyéke 985 km2. Nem hajózható.

Tét

1. az az összeg (30-200 korona), melyet a tulajdonos fizet lováért készpénzben, mikor valamelyik futamba benevezi. A tét nagysága mindig a versenydíj magasságától függ (az ügetőversenyeknél átlag az első díj 2%-a). A tét teszi a lovat jogosulttá az indulásra. A versenyfeltételekben a tét mindig meg van jelölve s legtöbbnyire olyan futamokban fordul elő, hol a második vagy a harmadik díj nincs biztosítva. Ha a ló nem indul, tétjét veszti, sőt bánatpénzt (l. o.) is kell érte fizetni, melynek összege mindig jelezve van. Tét fizetendő minden más, p. kerékpár-, regatta- stb. versenyekben is. - 2. Az a versenyfogadási összeg, melyet közönségesen a totalizatőrnél v. a bookmakereknél (l. o.) föltesznek.

Tetania

(lat. tetanus intermittens), bizonyos vidéken (igy Bécsben is) ritkán előforduló idegbetegség, amely eddig még fel nem derített okokból többnyire hirtelen támadja meg az embert. Fiatal egyének, nők, leginkább szoptató nők esnek gyakrabban e bajba, amelynek enyhébb esetei pár nap alatt, súlyosabb esetei pedig pár hét alatt gyógyulnak meg. E betegség tünetei eleinte csak a karokban, később az alsó végtagokban is nyilvánulnak időnkint beálló görcsös összehúzódások alakjában. E görcsökben főle a hajlító izmok vesznek részt. Előidézhetjük ezen görcsöken az ilyen betegeken azáltal, hogy az illető végtag ereire vagy idegeire nyomást gyakorolunk, ezen görcsök aztán addig tartanak, amig a nyomás. Jellegző tünete a T.-nak az, hogy az arcizmok kopogtatásra rövid rángással felelnek. A végtagok izmainak villanyos ingerlékenysége fokozott. A gyógyítás az egyes eset speciális körülményei szerint történik. Sajátos összeesése van a betegségnek a golyvák műtevésével, amennyiben ezen operálást gyakran követi a T., a nélkül, hogy ma ezen összefüggést biztosan magyarázni tudnók.

Tetanokannabin

(növ.), l. Kender.


Kezdőlap

˙