Tetüfa

(növ.), l. Farkashárs.

Tetüfű

(növ.), különböző, gyakran tetüirtásra használt növény neve, p. Pedicularisé (l. Kakastaréj), a Delphinium Staphisagria nevü szarkalábé, a sisakvirágé (kék T.), a kenyérbélvirágé (Ptarmica), a Sabadilla officinarumé, Helleborus foetidusé, meg a Ledum palustreé.

Tetükór

l. Tetvesség.

Tetümag

tetükenőcs, tetüpor, l. Sabadilla.

Tetürontófű

v. tetvesfű (növ.), l. Farkasfű és Sisakvirág.

Tetüzsir

kenőcs, mely disznózsírral s kénesővel készül, hozzákevernek Sabadilla-mag-port és Veratrum-port.

Tetvek

l. Félfedelesszárnyuak és Tetü.

Tétversenyek

(ang. sweepstakes), melyeknek díja tisztán az abban résztvevők tét- és bánatpénzeiből gyülik össze. A versenyföltételekben néha kikötik a nevezések számát is (különben elég három). Ha azonban időközben a pályázókért bánatot jelentenek, azért a verseny fennáll, csak legalább két különböző tulajdonos lova induljon a díjért.

Tetvesség

(pediculosis), tetvek élősködése a bőrön. Előidézik: 1. A fejtetü (l. o.). - 2. A ruhatetü, mely a ruházatban lakik s csak tápfelvétel céljából jár a testre; ilyenkor ormányát beleszúrja a bőrbe, s testét felegyenesítve vérrel vörösre szívja magát. E gyakori szúrás következtében lehorzsolódások, vakarás folytán eritémák, hólyagcsák képződnek, még ott is, hol nem sérült a bőr. Ha ez az állapot hónapokig tart: genyhólyagok, ekzemák, furunkulusok állanak elő, sőt később hegek s a bőr festenyezettsége, a kiszívott vér folytán. Több hónapon át, különböző faju tetvek behatása folytán valódi tetükór (phthiriasis) állhat be, mikor is az illető a kezelés dacára elpusztul. Kérdés, vajjon a tetvek vagy az általuk elgyengített szervezet gyengesége oka-e a pusztulásnak. Kezelése: tiszta test (fürdők), különben bőrgyógyászati. - 3. a lapostetü (l. o.). Hebra (l. o.) és mások kutatásai nyomán mondható, hogy tetükór (phthiriasis) a régi értelemben nem létezik, oly értelemben t. i., mintha a tetvek maguktól támadtak volna, az egész testet elözönlötték, s az orr-, száj- s más testnyilásokon tódultak volna elő.

Tetzel

l. Tezel.


Kezdőlap

˙