Tipolyok

(állat, Tipulidae), a kétszárnyuak rendjébe, a fonalas csápuak csoportjába tartozó légycsalád. Hosszu csápjok 6-19 ízü, fonalas csupasz vagy mezelt, szipókájuk megnyult; szárnyaik hosszuak, keskenyek és kevés erüek. Lábaik megnyultak. Egyesek érzékenyen szúrnak. Mintegy 350 élő fajuk ismeretes, melyek közül hazánkban 30-35 faj tenyészik. Ilyenek: Ptychoptera Meig. Bokros helyeket szeret, patakok mellett, Lárvái csoportosan piszkos vizekben élnek. Ctenophora Meig. Egyenként él. Lárvája a redves fákban. Pachyrhina pratensis L., 14-18 mm. Nyáron vizek mentén igen közönséges. Tipula L. legnagyobb fajokkal. Lárvái a földben növényi részekkel táplálkoznak. Bábja tüskés. Egyes faja kártékony is (T. oleracea L.).

Tipométer

(gör.), a betüöntödékben használt, a betünagyságnak matematikusan pontos beállításához való mérőeszköz. 1879 óta a berlini Berthold H.-tól feltalált T.-t használják a betüöntők.

Topometria

(gör.), eljárás térképeknek, tervrajzoknak, geometrikus ábrázolatoknak könyvnyomdászati úton való sokszorosítására. A baseli Haasnak (1770) és a lipcsei Breitkopfnak erre vonatkozó kisérletei alapján a párisi Didot és a bécsi Raffelsberger némi eredményt értek el; újabban azonban a T.-i kiszorították a fotomekanikai eljárások meg a kémitipia.

Tiposzkóp

l. Kalejdoszkóp.

Tippan

(növ.), l. Harmatpázsit; T.-mag, l. Közönséges tippanmag és Tarackos tippanmag.

Tippecanoe

(ejtsd: tippe keno), 1. a Wabash jobboldali 325 km. hosszu mellékfolyója Indiana amerikai államban, 1300 km2 ter., 35,080 lak., La Fayette székhellyel.

Tipperah

l. Tripura.

Tipperary

(ejtsd: tippereri), 1. grófság Munster ir tartományban, Galway, Clare, Limerick, Cork, Waterford, Kilkenny, Queen és King között, 4297 km2 ter., 172,882 lak., Clonmel székhellyel. Felszine változatos. K-en és É-on sík, Ny-on hegyes. Itt emelkednek a Knockmealdown Mountains (795 m.), a Galty-, a Slieve Felim-, a Silver Mine- és Devil's Bit-Mountains, DK-i szögletében pedig a Slievenaman (720 m.). Fő folyója a Suir a Black-river, Honor, Tar mellékvizekkel; itt ered a Nore és a Nenagh. Tavai 5160 ha.-nyi területet borítanak. Földje aránylag termékeny, különösen a Golden Vale nevü vidékén. 29,805 ha. a szántóföldje (fő termék rozs és zab), 23,804 ha. takarmánnyal, 13,368 ha. burgonyával van beültetve; 51,591 ha. a rét. A házi állatok száma: 27,365 ló, 254,488 szarvasmarha, 203,798 juh, 80,475 sertés és 13,011 kecske. A bányászat kevés szenet, rezet és ólmot szolgáltat. Az ipar durva posztó szövésére és szeszégetésre szorítkozik. Két ridingra van fölosztva. - 2. T., város az ugyanily nevü grófságban, 35 km.-nyire Clonmeltől, az Arra bal partja közelében, vasút mellett, (1891) 5460 lak., gabonakereskedéssel.

Tippo-Tip

(Mutsi-Pula, Tupa-Tupa, Tippu-Tip), valódi nevén Hamed bin Mohammed, arab származásu hatalmas nagykereskedő és a Kongo-állam helytartója az egyenlítő körüli belső Afrikában, szül. 1837. vagy 1838., Cameron Afrika-utazót elkisérte Uruáig (1874) és Stanleyt támogatta a Kongó folyón folytatott első útjában (1876), ami által ez a Stanley-vizeséseken túl haladhatott. 1882. Wissmant kisérte a tengerparton Mpoapoától Uszagaráig. 1887. Stanley, Emin pasa felszabadítását célzó expediciója alkalmából, két szerződést kötött T.-pel, az expedició és a Kongo-állam szuverenitásának a Kongo felső folyásán való fentartása céljából. Az Emin pasa által felhalmzott 75 tonna elefántcsont megmentésére 600 embert szolgáltatott, kiknek mindegyikéért 6 font sterlinget kötött ki. A második szerződés értelmében a Stanley-vizesések állomásának helytartójául nevezték ki, és mellette európai hivatalnokot mint rezidenst. Fő állomás a Kazongo-területen van és kisebb állomásokon kivül birja még a Kibonge állomást Stanley-vizeséseken felül és a Riba-Riba állomást a Lira mellett, ahol az a Lualabba ömlik.

Tippu Szahib

Mysore (Maiszur) szultánja, szül. 1751., elesett Szrirangapatan ostromlásakor 1799 máj. 4. Atyja Haider Ali (l. o.) után lépett a trónra 1782 dec. 10. Szerencsésen harcolt az angolok ellen, kikkel 1784. előnyös békét kötött, melynek értelmében az angoloknak Mysore államát el kellett hagyniok. Ezután fényes udvart tartott és felvette a pádisáh címet, melynél fogva Elő-Indiai összes benszülött fejedelmei felett fenhatóságot igényelt magának. 1789 dec. újra kitört a háboru és ekkor az angolok T. szomszédaival szövetkezvén, 1790. és 1791. több erősséget kerítettek hatalmukba; végre pedig 1792 febr. T.-ot saját fővárosában Szrirangapatanban körülvették és reá nézve igen hátrányos békére kényszerítették. T. boszut forralt és titkos szövetséget kötött Franciaországgal Anglia ellen, de Anglia hadüzenetével megelőzte támadását és Szrirangapatanban ostrom alá vették, miközben T. elesett. Az angolok T. családjának előbb Vellor várát, később Kalkuttát jelölték ki lakóhelyül és évi díjat is utalványoztak számára, de az évdíjat 1860. beszüntették. V. ö. The history of Tippoo Sultan (irta Mir Hussain Ali Khan, ford. Miles, London 1844).


Kezdőlap

˙