Toklyó

igy nevezik a juhot 1 éves korától 2 évesig, azután harmadfűnek, a nőstényeket előhasinak vagy szűzmeddőnek is mondják. Van kos-, jerke- és ürü-T.

Tokocska

l. Kapszula.

Tokod

nagyközség Esztergom vármegye esztergomi j.-ban, (1891) 1827 magyar és német lak.; vasúttal, posta- és táviróhivatallal és postatakarékpénztárral. A kőszénbánya- és téglagyártársulat itt jelentékeny barnaszénbányákat bérel, melyekben 200 munkás dolgozik; az évi termelés 2-300,000 q barnaszén. A bányák tulajdonosa az esztergomi papnevelő intézet.

Tokos kemence

l. Muffelkemence.

Tóköz

a Rába, Rábca és mosoni Duna összefolyása közt elterülő mocsaras, számos holt folyógától szeldelt lapályos folyóköz, mely Győr vármegye Ny-i részét, a tószegi járás déli felét foglalja el s árvizektől igen sokat szenved.

Tokusima

az ugyanily nevü ken (kerület) székhelye és Sikoku japán sziget legnagyobb városa, a Joszina-gava torkolatánál, (1891) 61,165 lakossal. Egykoron a Hacizuka daimio-családnak volt székhelye.

Tola

1. eredetileg az arany- és ezüstmérték egysége. Bombayban, körülbelül 11,6 g.; 2. bazármérték Kalkuttában = 11,664 g.

Tolan

difenilacetilén, C14H10. Szénhidrogénvegyület, amely képződik a toluibromidnak (C14H11Br) alkoholos káliumhidroxiddal való főzésekor. Borszeszben és éterben oldható nagy kristályokból áll, amelyek 60°-on megolvadnak; krómsavval oxidálva benzoesav képződik belőle. Származékait is ismerjük.

Tolatás

a vasúti járóműveket a főbb állomásokon a különböző irányokba induló vonatokba, a kisebb állomásokon pedig az áthaladó vonatokba kell besorolni. Mindez csak T.-sal végezhető. E munkálatot a kisebb állomásokon a vonatvezetők, a nagyobb állomásokon pedig a kocsimesterek vezetik.

Tolcsva

nagyközség Zemplén vármegye tokaji j.-ban, (1891) 2886 magyar lak.; vasúttal, posta- és táviróhivatallal s postatakarékpénztárral. Egyike volt a Hegyalja legnagyobb bortermő helyeinek, kies völgyben, szép urasági kastéllyal.


Kezdőlap

˙