Tolubalzsam

l. Balsamum.

Toluca

(ejtsd: -ka), Mexiko mexikói állam és járás fővárosa, 55 km.-nyire a köztársaság fővárosától, 2680 m.-nyi magasban az örökös hóval borított Nevado de T. (4569 m.) lábánál, vasút mellett, 17,000 lak., szappangyártással, selyemhernyótenyésztéssel. Régebbi neve: Toloccan.

Toluidin

(C6H4.CH3.NH2), az anilin homologjai közé tartozó szénvegyület, amely ugy származik az anilinból (C6H5.NH2), ha annak benzolgyökében (C6H5) 1 hidrogénatomot a metilgyökkel (CH3) pótoljuk. A T.-nek három izomerje ismeretes, amelyek a megfelelő introtoludokból redukció útján készülnek és az iparban igen fontos szerepet játszanak, mert ezeknek származákai igen szép festékek.

Toluilénkék

l. Indaminek.

Toluol

metilbenzol, C6H5.CH3. A benzol homologjai közé tartozó szénhidrogén, mely ugy származik a benzolból (C6H6), ha abban egy hidrogénatomot a metilgyökkel (CH3) pótolunk; a kőszénkátrányban található és a tolubalzsamnak, továbbá számos gyántának száraz desztillációjakor képződik. Szintelen folyadék; fs. 0,882 (0°-on), fp. 110,3°. Vizzel nem elegyíthető; higított salétromsavval oxidálva benzoesav képződik belőle. A T.-ban a hidrogénatomok különféle gyökökkel helyettesíthetők és ekkor a T.-nak származékai keletkeznek, amelyek közül igen sok az iparban fontos szerepet játszik.

Toluolaj

a tolubalzsamból vizgőzzel lepárolt olaj, melynek fő alkotó részei a fahéjsav és benzoésav éterei. Az utóbbi finomabb s igy értékesebb. Mindkettőt az illatszerészetben használják.

Tolvádia

nagyközség Torontál vármegye bánlaki j.-ban, (1891) 1801 oláh, német és szerb lak., táviróhivatallal.

Tolvaj

-család, l. Tholway.

Tolvajnyelv

a tolvajok, rablók, hamis játékosok stb. által használt nyelvjárás, mely a magyar nyelvben igen szűkkörü, de a Nyugaton kifejlődésnek örvend. A németek rotwälschnek nevezik vagy jenischnek, a spanyolok germaniának, a franciák argotnak, az olaszok gergónak, az angolok cantna, a csehek hantyrkának. A skandináv országokban a T. a fantesprog, u. n. cigánynyelvre, a tatersprogetre és a csavargók nyelvére a sköiersprogetre oszlik. A német T. nyelvkincse többnyire a zsidós németre vezethető vissza és már V. Károly idejében divatozott. A T. tanulmányozása különösen a rendőri és büntetőbirósági hatóságoknak áll érdekében. A magyar T. jobbára a német T. szavaival él, de van vagy 200 magyar szava is.

Tolvajos hágó

a Hargita hegységen átvezető hágó (975 m.), melyen az országút Csík-Szeredáról Székely-Udvarhelyre vezet át; a T. az Olt völgyét (illetve a Felcsík lapályt) a Nagy-Küküllő völgyével köti össze.


Kezdőlap

˙