Tubus

(lat.) a. m. cső, különösen a távcső, l. Teleszkóp; T. acusticus, hallócső (l. o.).

Tucat

(lat. duodecium), a darabokból álló árucikkekből vagy értéktárgyakból tizenkettő. T.-ember, olyan ember, amilyenből tizenkettő tesz egy T.-ot, azt jelenti, hogy egyszerü ember, aki semmiféle jelesség által ki nem tünik embertársai felett. Ugyanilyen értelemben használják a T.-munka kifejezést is, olyan munka, amit mindenki meg tudna csinálni.

Tuchel

az ugyanily nevü járás székhelye Marienwerder porosz kormányzóságban, 3 km.-nyire a Brahe jobb partjától, vasút mellett, (1890) 2826 lak. Környékén van a körülbelül 100 km. hosszu és 30-40 km. széles T.-er Heide nevü homokos vidék. V. ö. Schütte, Die T.-er Heide (Danzig 1893).

Tucskov

város, l. Iszmail.

Tucuman

(ejtsd: tuk-), 1. Argentina legkisebb tartománya Salta, Santiago del Estero és Catamarca közt, 24,200 km2 területtel. Az éghajlat enyhe, az évi középhőmérséklet 19,4° és az évi esőmennyiség 900 mm. A lakosok (250,000) nagyobbára korcsok, tevékenyek és élénk részt vesznek a politikai küzdelmekben. - 2. T. vagy San Miguel del T., az ugyanily nevü tartomány fővárosa, 3 km.-nyire a Rio Tala jobb partjától, vasút mellett, 25,000 lak., bőrcserzéssel, cukorgyárral, lótakaró- és csipkekészítéssel; környékén számos nyaralóval és ültetvényekkel.

Tuczek

(ejtsd: tucsek) Ferenc, cseh zeneszerző, szül. Prágában 1755 táján, megh. Pesten 1820. Zeneigazgató apja előbb tenorénekessé képeztette, majd főúri szinházaknál kisérő, hangversenymester, sőt zeneigazgató lett; 1802. a bécsi lipótvárosi szinház karnagya. Tiz dalművét is előadták, a Lanassa címüt általán legtöbbre tartják; irt még oratoriumot, kántátékat, sőt népszerüvé lett táncdarabokat. - Unokája T.-Herrenburg Leopoldina drámai énekesnő, szül. Bécsben 1821 nov. 11., megh. Badenban (Bécs mellett) 1883 okt. 20-án. Fröhlich Jozefin tanítványa és 1841-61. a berlini udvari opera tagja volt.

Tudakozó intézet

l. Értesítő iroda.

Tudakozó levél

l. Kereskedelmi levelezés.

Tudás

az a működése a gondolkodásunknak, melynél fogva gondolatainkat objektiv okokból igaznak tartjuk; továbbá igaznak tudott gondolatainknak összeggése. A T. sokfelé osztályozható; lehet tapasztalati és észbeli a T. forrását, empirikus és filozofiai a T. módját tekintve. A közvetetlen T. az, mely a gondolat igazságáról minden más tétel, ok közvetítése nélkül megvan győződve. Ezt intuiciónak is nevezik, míg a közvetett T. diszkurziv. Az intuitiv igazság vagy azért nem tárgya a bizonyításnak, mert nyilvánvaló, evidens, vagy azért, mert alapvető és épp ezért nem bizonyítható axióma.

Tudásfa

(növ.), l. Ádámalma.


Kezdőlap

˙