T-vas

l. Hengerelt vas és Szelvény.

Tver

1. orosz kormányzóság Novgorod, Jaroszlavl, Vladimir, Moszkva, Szmolenszk és Pszkov között, 65,331 km2 területtel, 1.930,015, 1 km2-re 29,5 lak. Felszine dombos; legmagasabb Ny-on Osztaskov járásban, ahonnan a kinyuló magaslatok a Volga, Düna és Mszta közt vizválasztóul szolgálnak. Hajózható folyók: a Volga a Tverca és Mologa nevü mellékvizeivel meg a Mszta. A tavak területe 648 km2. A lakosok nagyoroszok; csak ÉK-en van 67,000 karel. A földmívelés és állattenyésztés nem intenziv; újabban a lentermelésre fordítanak nagy gondot. Számos kezet foglalkoztat a házi ipar, különösen a cipő- és rövidáru-készítés. Évenként mintegy 70,000 ember hagyja el Tvert, hogy a szomszéd kormányzóságokban keresse kenyerét. Az ipartelepek száma 1893-ban 943, 28,2 millió rubel értékü termeléssel; ebből jut pamutfonásra 11,7, len- és kenderfonásra 4,6, bőrcserzésre 2, szeszégetésre és finomításra 2,2 millió rubel. A kereskedés jelentékeny. Az 1796. fölállított kormányzóság járásai: Bjezsetszk, Kaljaszin, Kasin, Korcseva, Novotorzsok, Osztaskov, Rzsev, Szubcov, Sztarica, Tver, Vesszjegonszk és Visne-Volocsok. - 2. Tver, az ugyanily nevü kormányzóság és járás, továbbá érsekség székhelye, a Volga mindkét partján, a Tverca és Tmaka összefolyásánál, vasút mellett, (1894) 42,578 lak., pamutfonással, vasöntéssel, keményítőgyártással és élénk kereskedéssel, amelyet a dockokkal ellátott folyami kikötője is nagyban előmozdít. A város fő része (gorodovaja) a Volga és Tmaka közt fekszik; a Tmaka bal partján van a Zatmatszkaja, a Volgától balra pedig a Zavolszkaja és Zatveretszkaja nevü városrész. Tver rendesen épült, széles utcákkal s nagy terekkel (Katalin-, Posta-, Oszmiogulnaja-tér, a lakosok korzója); legkiválóbb épületei: az 1862. épített székesegyház 5 kupolával és Platon falfestményeivel; az 1584-től való Troica-templom, II. Katalin emlékszobra és a szinháza.

Tverca

a Volgának 174 km. hosszu baloldali mellékfolyója Tver orosz kormányzóságban; DK-i folyása után Tvernél torkollik; nagy része hajózható és a Visne-Volocsok-csatorna rendszeréhez tartozik.

Twain

(ejtsd: tvén) Márk (családi nevén Clemens Sámuel Langhorne), világhirü amerikai humorista, szül. Floridában (Misszuri) 1835 nov. 30-án. Tizenhárom éves korában nyomdászinas lett, de mesterségét megunta és hajóslegénynek állott be a Misszisszippin St.-Louis s New-Orleans közt közlekedő hajójáratokra. Évenken át maradt meg ezen állásában, azután egyszerre hirlapirásra adta magát. 1862-65. Virginia-City-ben az Entreprise szerkesztője volt. Onnan San-Franciscóba költözött és itt mint riporter működött különféle lapoknál. 1866. meglátogatta a Sandwich-szigeteket s az ott szerzett tapasztalataiól, visszatérve, felolvasásokat tartott a Pacific-államokban. Első könyve 1867. jelent meg: The celebrated jumping frog. Ugyanazon évben hosszabb utazást tett a Földközi-tengeren át, bejárván Egyiptomot és a Szentföldet, ottani élményeit pedig humorisztikusan irta le Innocents abroad és folytatólag The new pilgrim's progress címü munkáiban. 1872. Roughing it cím alatt egy újabb munkája jelent meg (Hartford), melyből kilenc hónap alatt 91,000 példány fogyott el. Warnerrel együtt irta The gilded age regényét, mely később jó sikerrel lett dramatizálva. Miután egymásután ontotta a legkelendőbb elbeszéléseket és regényeket, New-Yorkban könyvkiadó üzletet alapított, melyben eleinte, épp ugy mint irópályáján, szerencsés kezü volt és meggazdagodott, de balul kiütött spekulációk által később teljesen tönkrement. 1895. egy irodalmi vállalattal kötött szerződést, hogy a művelt világot beutazza és felolvasásokat tart. 1897 őszén Bécsben járt. Művei közül magyar fordításban megjelentek: Az emerikai örökös, fordította György Ilona (Budapest 1893); Az én órám; Hogyan gyógyíthatják a náthát (Humoros könyvtár I., u. o. 1891); Tapasztalatok a difteritisz körül (u. o. 1891); Rajzok, fordította Gyalui Farkas (u. o. 1890); Koldus és királyfi, fordította Fái J. Béla (u. o.); Az aranyozott kor, fordította Mudrony Pál (u. o. 1876); A hájfejü Wilson (Magyar Hirlap 1897).

Twardowski

a monda szerint a XVI. sz.-ban Zsigmond Ágost uralkodása idejében, Krakóban élt lengyel lovag. Sokat foglalkozott matematikával és fizikával és a Krakó melletti Krzemionki hegyen eladta az ördögnek lelkét, akinek segélyével minden élvezetet megszerzett magának és számos víg kalandnak a hőse lőn. Kikötötte magának, hogy az ördög lelkét csak Rómában viheti el; midőn egyszer vigyázatlanul egy «Rómá»-hoz címzet korcsmába szállt, meg kellett, hogy adja magát az ördögnek, aki felszállott vele a levegőbe. Aggodalmában T. egy egyházi nótára gyujtott, melyet valaha ifjuságában tanult, miáltal az ördög ugyan elhagyta, de lelke a levegőben továbbra is függve maradt, hol itéletnapig lebegnie kell ég és föld között. Kétségkivül sok hasonlatosság van ezen és a Faust-monda között; állítólag Faust is Krakóban lakott, ahol a bűvészet mesterségét könnyen lehetett megtanulni. V. ö. Vogl T., Der polnische Faust (Bécs 1861).

Tweed

(ejtsd: tvid), 156 km. hosszu folyó Skócia DK-i részében, a Hart Fell hegytől Ny-ra ered, átfolyik Peebles, Selkirk és Roxburg grófságokon; Coldstream közelében egészen Berwick közeléig határul szolgál Anglia felé és azután az Északi-tengerbe szakad. Mellékvizei balról a Lyne, Gala, Lauder, Eden, Whitadder, jobbról az Ettrick, Teviot s Till. A T. lazacokban igen gazdag.

Tweeddale

skót grófság, l. Peebles.

Tweedmouth

l. Berwick-upon-Tweed.

Twenthe

Oberyssel hollandiai tartománynak a nyugati része. Maga a tartomány nagyobbrészt lapályos és igen gazdagon van csatornázva, termékenysége tehát igen nagy. T. a tartomány ipari része, s különösen sok gyapotszövő és fonó gyára van. Az Yssel mentén pedig számos kályha- és téglagyára van. Nevezetesebb városai: Ryssen, Almelo, Goor, Enschede stb. Nevét a hajdanta ott lakó tubantok ősnéptől nyerte.

Twickenham

(ejtsd: tvikkenem), város Middlesex angol grófságban, a Temze bal partján, London mellett, a Cha Crosstól 16 km.-nyire, szemben a Richmond-parkkal, vasutak mellett, (1891) 16,026 lak., szép fekvéssel, számos nyaralóval. Bacon, Pope, Fielding és más angol iróknak volt kedvelt lakóhelye.


Kezdőlap

˙