Uvinsza

Német-K.-Afrika vidéke Unyamvezi és Udsidi közt. A Malagaraszi által öntözött U. sóban gazdag.

Uvira

a Kongo-államhoz tartozó vidék a Tanganyika Ny-i partján, látogatott vásárokkal.

Uvula

l. Nyelvcsap.

Uxbridge

(ejtsd: öxbrids), vasút Middlesex angol grófságban, a Colne és vasút mellett, (1891) 8206 lak., gabona- és lisztkereskedéssel; kohókkal, tégla- és sörgyártással. Állítólag Alfréd király alapította.

Uxmal

(ejtsd: uhmal), ősamerikai romváros Mexikónak Yukatan nevü államában, 80 km.-nyire délnek Meridától (l. o., 2). Romjai, melyek a maya-indusok (l. o.) népétől, illetőleg ennek őseitől származnak, már Corteznek figyelmét magukra vonták és 1787 óta tudós kutatóknak (utoljára Charnaynak) kedves tárgyát képezik. A leletek minőségére nézve l. az Amerikai régiségek és Mexikói régiségek cikkeket. Maga az őstelep annyira nagy és oly gazdag a leletekben, hogy «amerikai Palmirá»-nak nevezték el. V. ö. Charnay, Les anciennes villes du nouveau monde (Páris 1884), és Le Plongeon, Yucatan, its ancient places and modern cities (Brooklyn 1887).

Uxor

(lat.) a. m. nő, feleség.

Uxpila

Gamla Karleby (l. o.) finn város kikötője.

Uz

ótestamentomi földrajzi fogalom, melyhez egy tágabb és egy szűkebb jelentés fűződik. Tágabb értelemben véve jelenti északi Arábiát s a vele határos Szíriát egészen Mezopotámiáig. A név kétségkivül onnan eredt, hogy erről a földről származott el az Eufráton által egészen a Szinai-félszigetre az ugyanigy nevezett hajnali csillagnak tisztelete. Szűkebb értelemben véve azt a földet jelenti, amelyen Jób (l. o.) lakott; ez idő szerint Hauran (l. o.) v. Baszan (l. o.).

Uz

(Uzus), l. Tolon.

Uza-Panyit

kisközség Gömör vármegye rimaszécsi járásában, (1891) 1046 magyar lak.


Kezdőlap

˙