Ürmösbor

nagyban készül a Szerémségben (karlócai ürmös), Olaszországban, hol különösen a torinói ürmös (Vermut di Torino) hires és nevezetes kereskedelmi cikk. Mi kétféle ürmöst ismerünk, a rác ürmöst és a főtt ürmöst. A rác ürmös oly módon készül, hogy egy hordót felfenekelnek, azt 3/4 részben ép érett szőllőfürtökkel telerakják s e közé fehér ürmöt (Artemisia absynthium), kalmuszgyökeret, citrom- s narancshéjat stb. tevén, óborral teletöltik és 4-5 hétig érni hagyják, mikor a hordó már csapra üthető; most valahányszor bort veszünk belőle, óborral mindig teletöltjük s addig használjuk, mig a keverék ízt adó anyagai ízüket vesztették. Némelyek tormát, mustárt, szegfűborsot is használnak, egészen ízlésük szerint járván el; a kereskedelmi ürmösnél azonban ügyelni kell, hogy lehetőleg mindig egyforma minőségü legyen. A főtt ürmös ugy készül, hogy a mustot azon frissében, amint a sajtó alól kikerül, felére vagy negyedére lefőzik s azután hordóra töltve, tiszta vászonzacskóban porrá tört fehér ürmöt (mintegy 15-20 grm. egy hl.-re) s más fennebb említett anyagot eresztenek bele s ezt addig hagyják benne lógni, mig az e nélkül inkább malagaszerü bor ezen anyagok ízét és illatát kellőképen magába vette.

Üröm

nagyközség Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegye pilisi felső j.-ban, (1891) 1000 német lak., vasúttal, postahivatallal és postatakarékpénztárral. A község szélén csinos kertben díszes görög keleti templom van, melyben József nádor első neje Alexandra Pavlovna (Pál cár leánya) van eltemetve. Sándor cár a mauzoleumot 1883-ban megújíttatta; benne gazdag egyházi kincsek és becses orosz festmények vannak elhelyezve.

Üröm

iröm (növ. Artemisia L.), a sugaras fészkesek kórója v. félcserjéje, többszörösen szabdalt levelekkel, szöszös bevonattal, fürtös, illetve ágasbogas állásu apró virágfészkekkel és erős zamatu olajjal. Vagy 200 faja a föld északi mérsékelt táján (hazánkban 14) nő; a legtöbbje düledékes, elhagyatott vagy aszományos helyen buján tenyészik, néhányát termesztik. Az abrut-Ü., abrata, ebruta, Isten-fája, citromfű (A. Abrotanum L.) apró sárga gömbölyü virágfészkét a szár molyhos véghajtásával együtt fűszerül és orvosságul használják. A közönséges tapló-, fekete v. vörös Ü., mátrafű, anyafű (Méliusznál), füvek anyja (A. vulgaris L.) vörösbarna, köpcös és vagy kétméteres szárán álló sötétzöld levele széles és fönt csupasz levélkéjü; hosszukás fészke molyhos. Sokféle hasznu növény. Orvosságul, fűszerül és taplóul (kálvinista tapló) használatos. Mikor jól kiszáradt, v. kölyüben törik, v. kéz közt erősen összedörzsölik, hogy a levelek fás részének pora hulljon ki és csak a pamutforma béle maradjon meg. Ekkor v. a maga kórójának, v. sárga dinnye héjának tüzes üszkét tördelik bele és azzal erősen összedörzsölik, hogy tűzkapóvá legyen. Igy készül a legjobb Ü.-tapló, mondja Diószegi. Bokra épp ugy mint a világos zöld seprő-Ü.-é (A. scoparia W. K.) seprőül szolgál. A római, olasz v. bárány-Ü. (A. Pontica L.) konyuló ezüstös fészkü véghajtásait, kivált magastövü fajtájáéit (A. arborea L.), Dél-Európából hozták falusi kerteinkbe és ürmöshöz használják. A fehér Ü. (A. Absinthium L.) sokkal jobb e célra. Magas, 60, sőt 120 cm.-es nálunk vadon termő fehérmolyhu bokrának sárga lekonyuló fészkü véghajtásait (herba et summitates absinthii) erős fűszeres és keserü olajáért (melynek fő alkotó része az abszintin) gyomorerősítőül termesztik is, hogy ital (Ü.-bor, pálinka, likör, márc) készítésére vagy konyhasó elrontására (denaturálására) használják. A genippa v. havasi Ü., nemes ruta (A. mutellina Vill.) és a füzéres Ü. (A. spicata Jacqu.) szolgáltatják szeszben a havasi lakók keserü gyomorcseppeit. A tengeri Ü. (A. maritima L.) középázsiai egyik fajváltozatának (A. Stechmanniana Bess., A cina Berg) porrá tört virágfészkét citvormag, cinamaga néven téaképen vagy cukrozva (köles-szem-cukorka néven) gyermeknek gilisztaűző szerül (féregmag) adják. Fő alkotó része a szantorin (l. o.). A tárkony-Ü. (l. o.). Az ezüstmolyhu Ü. (A. argentea Ait.) Madeirából és meleg helyen a kaspimelléki őszülő Ü. (A. Stelleriana Bess.) ültetvényeink sötét bozótja előtt szépen fest. A szíkfű-Ü. (A. chamaemelifolia Vill.) déleurópai bokra még sok falusi kertnek dísze. V. ö. Besser, Tentamen de Abrotanis (Moszkva 1832).

Ürömtapló

l. Üröm.

Ürszelvény

l. Szabványos ürszelvény.

Ürtű

v. fojtótű, l. Robbanó szerek (XIV. köt. 601. old.).

Ürü

a kiherélt himnemü juh; gyapjutermelésre, főleg azonban hízlalásra használják. Húsa jobb a kos és anyajuh húsánál.

Ürücomb

(gigot), különböző módon készül. Szokás szalonnával megtűzdelve frissen sütni vagy ecetes u. n. hosszu mártással (barna nyúlmártás) készíteni; mindkét esetben a comb faggyujától megtisztítva egybe sütik, épp ugy a paradicsommártásban sült Ü.-ot, melyet zöld paprikával fűszereznek. Nálunk pörköltet is készítenek az Ü.-ből s a francia konyha az ürü-filet-t is felveszi étrendjébe, honnan hozzánk is átszármazott; ez nem áll másból, mint szalonnával megtűzdelt Ü.-szeletekből, melyek tejfeles mártással adatnak fel.

Ürügy

(praetextus), a büntető jogban a jogos védelem valamelyik feltételének hiányát jelenti, ellentétben az excesszussal, mely a jogos védelem határainak túllépése. Az Ü. és az excesszus határai különben vitásak, sőt minthogy gyakorlatilag a határvonalak nem ritkán egybefolynak, s mindkettőnek jogi következményei egyenlők, sokan az egész különbségtételt elejtik.

Ürülék

(excrementum, faeces), mindazok az anyagok, melyeket szervezetünk mint reá nézve fölöslegeseket kiválaszt. Ilyen anyagokat már a bélsár (l. o.) is tartalmaz, amennyiben benne nemcsak a táplálékból visszamaradt anyagok foglaltatnak, hanem némely mirigyeknek, igy különösen a májnak váladékából is alkotórészek, melyeket szervezetünk tovább értékesíteni nem képes. A tüdők a fölöslegessé vált szénsavat választják ki. A szilárd bomlásanyagokat, valamint a fölösleges mennyiségben jelenlevő sókat kiválasztani pedig a vese feladata; az Ü. tehát a vese által kiválasztott húgy is. Végre pedig kiválaszt a szervezetből kiküszöbölendő anyagokat még a bőr is a veríték szintén valóságos Ü.-nek tekinthető. L. még Árnyékszék, Csatornázás, Bélsár, Húgy és Trágya.


Kezdőlap

˙