Üzbég

l. Özbeg.

Üzekedés

l. Folyatás.

Üzekedési düh

a. m. hónaposság (l. o.).

Üzem

l. Üzemmód, Üzemosztály és Üzemrendszer.

Üzemmód

(erd.), az erdő felújításának, felnevelésének és használatának összhangzó rendszere. A szerint, amint az erdőgazdaságnak célja tisztán az erdő főhasználata vagy pedig ezenkivül még a mellékhasználatoknak (legelés, vadászat stb.) is lényeges szerep jut a gazdálkodásban: megkülönböztetik a főhasználati Ü.-okat és a vegyes Ü.-okat. A főhasználati Ü.-okat az erdőnek a felújítás és használat által feltételezett alakja jellemzi (l. Szálaló erdő, Szálerdő, Középerdő, Sarjerdő) s e szerint megkülönbözetetjük a szálaló erdő-Ü.-ot, közönséges szálerdő-Ü.-ot, középerdő-Ü.-ot és sarjerdő-Ü.-ot. A vegyes Ü.-ok közé tartozik a fás mezőgazdaság, vadaskerti gazdaság és a legelőerdő.

Üzemosztály

(erd.). Mindazok az összefüggő, sőt esetleg egymástól más mívelési ágak által elválasztott erdőrészletek, melyek az üzemtest (pagony) keretén belül ugyanazon üzemmódban (l. o.) és ugyanazon vágásfordulóban kezelhetők, együttesen teszik az Ü.-t. Egy üzemtest tehát egy v. több Ü.-ból állhat, de minden Ü.-nak berendezése, szabályozása a többiétől függetlenül történik. Az Ü.-ok elkülönítésénél tekintetbe jő tehát első sorban az üzemmód és vágásforduló, de ezenkivül a fanemben, fekvésben és termőhelyben, értékesítésben és a birtok egyes részeinek jogi korlátozásában fennálló nagyobb különbségek s végre az üzemtest nagysága és összefüggése vagy szakadozottsága.

Üzemrendszer

a különböző vállalatok termelő tevékenységének szervesen összefüggő egysége. A termelés ágaiban s a forgalomban mutatkozó különbségek igen eltérő Ü.-eket hoztak létre. Általában meg szokták különböztetni az extenziv, vagy külterjes és az intenziv, vagy belterjes Ü.-eket (l. Belterj); azután a mezőgazdasági Ü.-ek között megkülönböztetik az égető gazdaságot (l. o.) s a vetésforgót (l. o.); az ipar terén kifejlődött Ü.-eket l. az Ipar címszó alatt; a kereskedelemben előforduló Ü.ek a nagy, a kis, a házalókereskedelem, a kufárkodás és a vándor kereskedelem. L. Kereskedelem (X. köt. 413. old.).

Üzemtan

l. Mezőgazdaságtan.

Üzemtőke

l. Tőke.

Üzenet

a. m. izenet (l. o.).


Kezdőlap

˙