Vakond

v. vakandok (állat, Talpa L.), a rovarevő emlősök rendjének egyike neme a vakondfélék családjából. 44 foga van, melyek között mindenik oldalon 3 kis vésőforma felső metsző-, egy erős, íves szem- és 7 zápfog, alul 4 kis vésőforma, előre irányuló metsző- és 7 zápfog van, melyek közül az első szemfogszerü. Az orrnyilások fölülről nem láthatók, porcogóval fedettek. Az első lábak talpa ki- és hátrafelé tekint. Európában két faja él; egyik a közönséges V. (T. europaea L.), melynek még igen kis szeme van s ez Közép-Európában mindenütt, nálunk is közönséges; másik a vak V. (T. coeca Sav.), melynek szemei nincsenek és Dél-Oroszországot lakja. Mindkettő rovarokat pusztít s e miatt igen hasznos állat. Mesterséges lakásokat építenek a föld alatt. Tavasszal és nyáron a földszin közelében tartózkodnak, télen mélyebbre húzódnak. Bundájukat értékesítik. (Képét l. a Rovarevők mellékletén.)

Vakondfélék

(állat, Talpina), a rovarevő emlősök rendjének egyik családja. Az ide tartozó fajok első lábai tenyérforma ásólábakká módosultak, de a lábnak al- és felkari részlete megrövidült, sőt az alkarcsontok összenőttek. Testük megnyult, hengeres, kis fejükön a szemek és fülek majdnem láthatatlanok. Külső fülkagylójuk nincs. Arcorruk orrmányban végződik. Lapított megnyult koponyájukon járomív van kifejlődve. Fark vagy különböző hosszu, vagy hiányzik. Bundájuk igen tömött, finom, fénylő és rövid szőrü. Valamennyi ide tartozó faj a mérsékelt öv alatt él önásta földalatti járatokban. Számuk 20-ra tehető s ezek 6-7 nemhez tartoznak, melyek közül azonban csupán a vakond (l. o.) európai.

Vakony

(állat), a földi kutya (l. o.) hibásan formált magyar neve.

Vakóre

afrikai nép, l. Mandingo.

Vakpalló

vánkosfákra lazán egymás mellé fektetett, gyalulatlan deszkákból álló palló, mely a parketlemezeknek mintegy ágyul szolgál. V.-t magánosan sohasem csinálnak.

Vakság

a látásnak ideiglenes vagy végleges megszünése. Ideiglenes a V., ha szaruhártyaugyuladás (keratitisz) miatt a zavaros szaruhártyán nem juthatnak be kellően a szembe a fénysugarak. Természetesen, ha a zavarodás eltisztul, a V. elmulik. Azonban a legtöbb ilyen gyuladás után több-kevesebb homály marad, mely a látást maradandóan rontja, sőt ha a szaruhártya egészen szürke vagy fehér marad, végleges a V. A szemlencse elszürkülése, a szürke hályog V.-gal jár, ha azonban az ideghártya ép maradt, operálással meg lehet azt a V.-ot szüntetni. Hogyha szivárványhártya-gyuladás miatt elcsukódik a szembogár, szintén megvakul az ember. Új pupilla nyitása (iridektomia, l. o.) adja vissza a látást; csahogy ebben a bajban is végleges lehet a V., ha a gyuladás nagyobb foka, a sugártest meg az érhártya gyuladása (ciklitisz, chorioiditis, l. o.) az ideghártya működését is megrontotta. A szem csarnokát megöltő vagy az üvegtestet elárasztó vérzés V.-ok okoz, mely a vér eltisztultával mulik. Vannak mulékony V. esetei a látóideg avagy az agyvelő bizonyos állapotában is. Igy sok kinin bevevése után tapasztaltak ilyen amaurozist (l. o.), mely állandó V.-gá is válhat, továbbá a vesebajhoz csatlakozható urémia járhat mulékony V.-gal. Ha az ideghártya érzékenysége csökken, az estéli V. (hemeralopia, l. o.) jelensége áll be; ezt az állapotot a látótér nagy foku megszűkülése is súlyosítja, mert a nappal való eligazodást is rontja. Agyvelőbeli bajok u. n. fele V.-gal (l. Hemiopia) járhatnak, amikor mindegyik szem csak a fele ideghártyával lát, a fele vak.

A maradandó vagy igazi V. gyógyíthatatlan állapot. Ennek háromféle csoportját különböztethetjük meg: a) vak az olyan ember, akinek sérülés vagy gyuladás miatt összetöpörödött a szemtekéje (phthisis bulbi), sőt teljesen hiányozhat egyik szeme, ha kivették (anoftalmusz); b) vak, akinek a szurhártyája nem átlátszó (leukoma, sztafiloma). Próbálták ugyan az átlátszatlan szaruhártyát nyúl szeme szaruhártyájával avagy üveggel pótolni, de nem sikerült; c) vak, akinek ideghártyája a fény iránt érzéketlenné vált, látóidege sorvadt, avagy akinek az agyvelejében pusztult el a látás középponti góca. Az u. n. fekete hályog esetei tartoznak ide, melyekre a szemtükör feltalálása előtt ráillett egy régi szemorvos elmés mondása, hogy az a fekete hályog, amikor a beteg sem lát semmit, meg az orvos sem. (L. Szembajok és Amaurózis).

A V. elhárítására legtöbbet lehet tenni az újszülöttek szemgyuladásának elhárításával és gyógyításával. Erre nézve Magyarországban miniszteri rendelet intézkedik. A trachoma korlátozására trachomaorvosok vannak kirendelve. Egyéb szembajok gyógyítására szemklinikák és kórházi osztályok valók. A kevés orvosu Oroszországban szemorvosokból álló küldöttségek járják be a nagy kiterjedésü birodalmat, gyógyítják a szembajosokat, operálják az operálható vakokat. A V. elhárításának módjaihoz tartoznának még: az iskolában a közellátóság okainak csökkentése, a bujakórságban vagy más örökölhető betegségben szenvedőknek a házasságtól való tartózkodása, vérrokonok összeházasodásának kerülése, az iszákosság és dohányzás korlátozása, a gyári szemsérülések ellen való óvóintézkedések, a közlető (szimpatikus) szemgyuladás megelőzése. Angolországban egyesület alakult, mely a vakság elhárítására törekszik. - V. jogi értelemben, l. Megvakítás.

Vakszem

a ló szemboltja feletti mélyedés. Csikóknál alig vehető észre, de a lovak korosodásával mindinkább mélyed, ezért a ló korának megitélésekor szintén felhasználható jel. Lócsiszárok gyakran levegőt fujnak a vén lovak V.-nek bőre alá, hogy ezáltal fiatalítsák őket.

Vakszög

a szekéralj hátsó vánkosának végein megerősített rakoncák alsó szöge, mellyel a vánkoshoz vannak kötve.

Vakuázi

vagy mbaravai, egy néger törzs neve, mely Kelet-Afrikának az egyenlítőhöz közeleső vidkein lakik, a masszaitól (l. o.) csupán szójárásra különbözik.

Vakuf

l. Vakf.


Kezdőlap

˙