Vakult politura

ha politurozás előtti csiszolásnál sok olajat hoztunk a fába és nem engedtünk ennek politurozás előtt elég időt az oxidálásra, ez későbben a politura alól kiszivárog, fénytelenné, «vakulttá» teszi a politurát.

Vakvarju

(állat), l. Éjjeli gém és Gémfélék.

Val

(franc., ejtsd: vál) a. m. völgy.

Val.

latin állatnév után Valenciennes Akhilles (l. o.) nevének rövidítése.

Vál

(Vaál), nagyközség Fejér vármegye váli j.-ban, (1891) 3017 magyar lak., a járási szolgabirói hivatal széke, járásbirósággal és adóhivatallal, posta- és távirdahivatallal és postatakarékpénztárral. Vál jelentékeny kereskedelem és ipar gócpontja és egy nagyobb uradalom főhelye. Szőllői többnyire elpusztultak.

Vál

(Vaal, Likva), az Oranje (l. o.) fő mellékfolyója, az Ermelo területen fakad s Oranje köztársaságot elválasztja a Délafrikai köztársaságtól.

Vál

(Konstantinos Porphyrogennetos 40. fejezetében FalhV, Árpád egyik fiának Jutosnak fia volt, ki Zoltán fejedelemnek lemondása (947) után ugy látszik meghiusította azt, hogy Zoltán fia, Taks, egyedül uralkodjék; legalább a görög császár 949-952. közt Vált nevezi «mostani fejedelemnek», ha tudja is, hogy unokatestvére, Taks is él. Lehet, hogy gyámja volt az ifju Taksnak, kit nemzeti krónikáink Zoltán egyenes utódának állítanak, Válról pedig nem is emlékeznek. Vál személye teljesen homályba van burkolva; nevét azonban megőrizte az Árpádok törzsökös szállásainak közelében, Fejér vármegyében levő Vál és több más helység.

Váladék

a szervezetek mirigyei által készített elválasztás-termények. Ha a V.-ot a szervezet a maga céljaira felhasználja, akkor secretumnak, ha pedig mint hasznavehetetlent kiküszöböli, akkor excretumnak mondják. Secretumok p. az emésztőnedveket szolgáltató mirigyek V.-ai, excretum a verítékmirigyek, vagy a vese V.-a. - V. a geologiában, l. Elválás.

Váladékgyüjtő

(növ.), l. Kiválasztás.

Váladéktömlő

(növ.), l. Gyántatömlők.


Kezdőlap

˙