Vállvédő

(Schulterwehr), régebben a tábori erődítéseknél használt kifejezés. V.-nek neveztek olyan födözéket, mely a lovasság, lőszerkocsik s más katonai járművek fedezésére szolgált.

Vállyi

János (nagykéri), a tiszántúli ref. egyházkerület főgondnoka, szül. Majtison (Szatmár) 1826 nov. 24., megh. u. o. 1896 aug. 3. Felsőbb tanulói pályáját Sárospatakon és Eperjesen végezte. Joggyakornok Debrecenben, Budapesten a királyi táblánál ügyvédi vizsgát tett 1846.; részt vett az 1847-48-iki pozsonyi diétán; a szabadságharc alatt nemzetőrszázados az erdélyi hadjáratban. 1850. járásbiró, de a hűségi eskü követelése előtt lemondott; nagy birtokán gazdálkodott s félrevonulva élt Majtison. A szatmári egyházmegye tanácsbirájává 1851., segédgondnokává 1856. választatott. Kitartással küzdött az 1859 szeptemberi pátens ellen; a kormány üldözőbe vette és mint lázítót elitélte. A fehérgyarmati választó kerület 1861-ben országgyülési képviselőjévé kiáltotta ki; még négy ízben viselte e tisztet, mindig az ország független önállásáért küzdvén az ellenzéken. Az egyházmegye 1882. ünnepelte meg gondnokának 25 éves jubileumát. Egy év mulva (1883) Tisza Kálmánnal szemben az egyházkerület főgondnoki székébe emelte a többség bizalma. Számos jótékony alapítvány őrzi emlékét.

Valmiki

l. Rámájana.

Val Monastero

és Val Moutier, l. Münsterthal.

Valmy

falu Marne francia départementban, 9 km.-nyire Sainte-Menehouldtól, vasút mellett, 360 lak., Kellermann szobrával és a falu mellett fekvő mezőn egy hadi emlékkel (piramis); ezt 1822. állították fel, emlékére azon csatának, amelyben 1792 szept. 20-án a Kellermann és Dumouriez vezérelte francia forradalmi csapatok Károly Vilmos Ferdinánd braunschweigi herceg porosz hadait legyőzték. Napoleon későbben Kellermannt V. herceggé nevezte ki.

Valmy hercege

l. Kellermann.

Való

l. Lény.

Való

Simon, pápai titkos kamarás, egyházi iró, szül. Nagy-Ülésen (Bars) 1846 okt. 2. Középiskoláit Léván és Esztergomban, a teologiát Pesten végezte. Pappá szentelték 1871 jul. 31. Káplán volt Ürményben és Budapest-Józsefvárosban. 1874. a budapesti központi papnevelő tanulmányi felügyelője és egyetemi hittanárhelyettes, 1876. teologiai doktor, 1886. a Szt.-István-társulat tudományi és irodalmi osztályának tagja, 1887. pápai titkos kamarás, 1892-ben a budapesti érsekhelynöki szentszéki ügyész. Irodalmi munkássága: Már mint gimnáziumi tanuló és növendékpap irt több verset, birálatot, elbeszélést és két pályadíjat nyert jogtörténelmi értekezéseivel. Számos a Religióban, Új Magyar Sionban, Magyar Államban, Kath. Theologiai Folyóiratban, Kath. Szemlében, Bölcseleti Folyóiratban stb. közölt dolgozatain kivül, önálló művei: Veritates christianae (Balde, Budapest 1883); A budapesti központi papnevelő intézet története (Budapest 1896). E lexikonba számos katolikus vonatkozásu cikket irt. V. ö. Zelliger, Egyh. irók csarnoka.

Valódiság bizonyítása

(exceptio veritatis), l. Exceptio.

Valódi szinek

rendszerint ama szinek neve, melyek a fényen állandóak, nem fakulnak meg. Tágabb értelemben azonban a V.-től megköveteljük, hogy a szappannal és vizzel való mosást kibirják, a savak és lúgok hatásának ellenálljanak, a kallózás, dörzsölés, sőt még a fehérítő anyagok behatása alatt se változzanak meg.


Kezdőlap

˙