Van der Neer

hollandi festő, l. Neer.

Vandiemen-föld

l. Tasmania.

Vandiemen-öböl

az Arafura-tengernek Észak-Ausztráliába nyuló öble, amelyet K-en a Coburg-félsziget és Ny-on a Melville-sziget határol. Beléje torkollnak az Alligator-folyók.

Vándordalosok

l. Német irodalom.

Vándoregér

egyértelmü a vándorpatkánnyal (Mus decumanus Pall.), l. Patkány.

Vándorgalamb

l. Galambfékék.

Vándorhangya

(Atta cephalotes), Dél-Amerikában és Nyugat-Indiában élő hangyafaj, melynek dolgozója 36, nősténye 39 mm. hosszura nő, mig lakásuk 2,5 m. magas. A gerendás házakban tartózkodó svábok stb. kérlelhetetlen pusztítói. E célból ültetvényről ültetvényre vándorolnak. Amint a lakók jöttüket észre veszik, azonnal tárva-nyitva hagyják a házat és a hangyák 4-6 óra alatt tisztára kitakarítják a rovaroktól. Még a darazsakat is megtámadják, megölik őket és fészkeikből a kikelendő petéket elrabolják.

Vándoripar

az iparűzés oly neme, mely az állandó lakhelyen kivül és ipartelep alapítása nélkül, folytonos helyváltoztatással folytattatik. A V. egy neme a házalás (l. o.).

Vándorkövek

l. Jégkorszak.

Vándorlás

(migration) alatt azon jelenséget értjük az állatoknál, midőn bizonyos természeti vagy más körülmények által késztetve tartózkodási helyüket elhagyják és más vidékre, ahol a viszonyok életük fentartására sokkal kedvezőbbek, mennek. Ez lehet rendes v. kivételes. Rendes p. a madaraknál (l. Madárvonulás, Kóborló madarak és Költöző madarak). A madarakon kivül még más állatok is vándorolnak rendesen. Igy a halak is ívás idejében a tengerből a folyókba v. megfordítva mennek vagy a folyóviziek is csendesebb helyeket keresnek fel ikráik lerakására. Rendkivüli V.-ra különösen egyes fajok túlságos elszaporodása ad okot, midőn azután csapatosan kerekednek fel és hagyják el szülőhelyeiket és ilyenkor gyakran megtörténik, hogy az erősebb jövevény kiszorítja a gyengébbet, mint ahogy a Keletről jövő vándorpatkányok kiszorították a gyengébb házi patkányokat. A V. különösen fontos tényező az egyes fajok földrajzi elterjedésében. - V. botanikai értelemben, l. Nemzedékvándorlás és Növényvándorlás.


Kezdőlap

˙