Vas-oolit

l. Vasikrakő.

Vasorru bába

népmeséink igen sokat emlegetett alakja, ki teljesen a szláv yoga, jodza v. ježi (s még számos más változatu) baba vagyis a mesehőssel ellenséges gonosz varázslónő avagy boszorkány mása; tehát semmikép sem eredeti magyar mitikus alak, mint azt többek közt különösen György Aladár vitatta (Ungarische Revue Frau Eisennase 1881., 587. és 1885. Der magyarische Olymp). V. helyett különben vasfogu néven is ismerik némely helyütt, ami szintén egyezik a szláv mesékben szereplő hasonló alak egyik jellemző vonásával. V. ö. Zur Litteratur und Charakteristik des magyarischen Folkolore (Zeitschrift für vgl. Litteraturgeschichte, Neue Folge 1. köt., 43. s köv. old.).

Vasorru pinty

v. magtörő pinty (állat., Coccathrausters vulgaris Briss.), az éneklő verébalkatuak rendjébe, a pintyfélék családjába tartozó madárfaj, mely Közép-Európa és Ázsia lombos erdeit lakja, kizárólag növényi magvakkal táplálkozik, melyeknek összeszedésére és feltörésére igen segítségére van a hatalmasan kifejlődött kúpos csőre, innét még magtörő pintynek is hívják. Nyáron fölkeresi a gyümölcsöket is. A hím feje sárga, háta barna, álla fekete és hasa vöröses, mig a nőstény halaványabb szinü. Acélkék evezőtollai különben fehér folttal díszítettek és fehércsúcsu kormánytollai barnásak. Hossza, 18, szárnyhossza 10, farkhossza 6 cm.

Vasov-Mincsevics

Iván, a legnagyobb bolgár költő, szül. Szopotában (Kelet-Rumélia) 1850. Első műve: Bor (A fenyő) 1870. jelent meg, ebben a régi bolgár állam történeteit történelmi szempontból hű és plasztikus képekben énekli meg. Ezen mű nagyban hozzájárult a bolgár nemzeti mozgalom előmozdításához, mely végeredményében a török járom alól való felszabadulásra vezetett. 1875. megjelent Bulgária gyászdalai címü költeménygyüjteménye, melyben megkapó vonásokkal és ritka alakító tehetséggel ecseteli a bolgárok szenvedését a török iga alatt. 1888. jelent meg Megszabadulás címü dalgyüjteménye, melyben az alak és tartalom egyaránt művészi tökéletességü. Utolsó költeménye Szlivnica, mely a bolgár-szerb háboru epizódjait költői formában megénekli. Draski i sariki (Vázlatok és rajzok) címü humorisztikus rajzai, melyben a bolgár városi élet fény- és árnyoldalait mély emberismerettel s jellemző vonásokkal ecseteli, már hat nyelvre lefordítvák s nevét ismertté és tiszteltté tették a külföldön is. Elbeszélő és leiró tehetségének legremekebb mesterműve a Pod igoto (járom alatt) címü nagy regénye. Irodalmi működésének 25 éves jubileumát 1895. nagy fénnyel ünnepelték meg Bulgáriában.

Vas oxidjai és hidroxidjai

közül fontosabbak a következők: 1. ferrooxid (vasoxidul) Fe2O2, fekete por, mely ugy készül, hogy ferrooxalátot a levegő kizárásával 160°-ra hevítenek. A levegőn gyorsan oxidálódik, a friss készítmény meg is tüzesedik a levegőn. Savakban a megfelelő ferrosókká feloldódik. 2. Ferrohidroxid Fe2(OH)4, az első pillanatban mint fehér csapadék válik ki, ha frissen készült, forró ferroklorid-oldathoz forró kálilúgot öntünk, de a csapadék a következő pillanatban zöldes szinü lesz, mert a levegőn rendkivül gyorsan oxidálódik. 3. Ferrioxid (vasoxid) Fe2O3, a természetben nagy tömegekben található, mineralogiai neve hematit. Legegyszerübben a ferrihidroxidnak izzítása révén készül; nagyban mint mellékterméket nyerik a nordhauseni kénsav készítésénél. Ez utóbbi a kereskedésben colcotár (caput mortuum) név alatt fordul elő és festékül meg csiszolópor gyanánt használják. Rozsdabarna szinü por. Savakban a megfelelő ferrisókká feloldódik. 4. Ferrihidroxid (vashidroxid) Fe2(OH)6, rozsdaszinü kocsonyás csapadék alakjában válik le, mikor a ferrisók oldatát ammoniák fölöslegével elegyítjük. A csapadék szine és összetétele más és más lesz, a szerint, amint hidegen vagy forrón elegyítettük az oldatokat. A frissen készült ferrihidroxid a savakkal igen könnyen egyesül, ezért arzénessavval történt mérgezéseknél ellenmérgül is használják. A friss herrihidroxid híg ferrikloridoldatban lassanként sötétbarna szinü folyadékká feloldódik. Ebből az oldatból dializis útján a ferriklorid eltávolítható és ekkor az oldatban ferrihidroxid marad. A ferrihidroxidnak ez oldható módosulata ferrum oxydatum dialysatum solutum név alatt a gyógyszerkönyvben hivatalos gyógyszer; idővel az oldat megkocsonyásodik, mert lassanként az oldhatatlan módosulásba megy át. 5. Ferroferrioxid Fe6O8, nagy tömegeben található a természetben, mineralogiai neve magnetit. Képződik akkor, ha a vasat oxigénben elégetjük, vagy ha izzó vashoz vizgőzt vezetünk. Savakban lassanként feloldódik, az oldatban ilyenkor ferro- és ferrisók vannak, amiből az következtethető, hogy a test a ferro- és ferrioxidnak a vegyülete.

Vaspácok

l. Pácok és Fekete pác.

Vaspálya

l. Vasút.

Vaspántos bütüillesztés

fagerendák kötése, melyben két gerenda összeillesztésénél az ütköző lapot a gerenda felső és alsó lapján egy-egy horgos vaspánttal kötjük le.

Vaspát

(pátvaskő, sziderit, chalibit), vaskarbonát, vagyis szénsavas vas (FeCO3), majdnem mindig több-kevesebb mangán-, magnézium- és cinktartalommal, melyek nem tisztátlanságok, hanem mint megfelelő karbonátok izomorf keverékei foglaltatnak benne. Hatszöges rendszerbeli romboéderes kristályokban igen gyakori, a romboéder-lapok legtöbbször nyeregformára görbültek v. lencse-idomuak; helyenként nagy tömegekben, telepekben szemcsés, tömött, sugaras-rostos szerkezettel találni, majd tisztán, majd pedig agyaggal, sokszor pedig quarccal, kalkopirittel és más szulfidásványokkal, ritkán cinnóberrel is keverve. Egyike a legfontosabb vasérceknek, sárgás, sárgás-szürke, szürkés-barna szinü, üvegfényü, jól hasad, k. 3,5-4,5, fs. 3,7-3,9. Gyakran változik limonittá vagy csak a felületen, v. pedig egészben, ilyenkor ugy szine, mint fénye megváltozik. Gömbös v. veséded alaku és rostos szövetü változatát szferoszideritnek mondják. Nálunk Felsőbánya ércteléreiből szép darabok kerülnek, de sok más helyről (Csehország, Szilézia, Hessen, Vesztfália stb.) ismeretesek. A szferosziderit is lehet agyagos, és ha még szén keveredik hozzá (12-35%), akkor szénvaskő (Blackband) a neve; különösen kőszéntelepek közelében Angliában, Skóciában van sok, de egyebütt is, igy nálunk Steierlakon és Pécsett. Ha egyes hozzákeveredések benne felszaporodnak, akkor átmenetet képez más ásványokhoz, és az ilyen V.-ot külön nevekkel szokták emlegetni. Igy, ha a mangántartalom felszaporodik (20%-ot is elérhet), oligonpát, ha a magnézium, akkor szideroplezit (6-7%) vagy pistomezit (12%), ha a cink (14-20%), akkor cinkvaspát. Egyéb nevek is vannak forgalomban, nevezetesen a mállott V.-nak barnaérc, a mállott és egyúttal kevés mangán-tartalmunak kékérc. A vaskiolvasztásra sokkal jobbnak mondják a mállott V.-ot, mint a frisset, épet, a kohász nyelvén éretlent. Különösen becsesek a magántartalmuak, mert a belőlük kiolvasztott vasból készül a legjobb acél. Hazánkban különösen Dobsinán, Betléren, Nadabulán, Igló vidékén, Rézbányán, Macskamezőn bányásszák, de sokkal nagyobb mennyiségben és sokkal régebben (vagy 2000 év óta) bányásszák Stájerországban Eisenerz mellett, ahol az Erzbergen közepesen 60 m., helyenkint pedig 125 m. vastag telepeket, ugyszólván egész hegyet alkot.

Vasplatina

l. Platina.


Kezdőlap

˙