Vely

Emma, l. Simon.

Véménd

kisközség Baranya vármegye pécsváradi j.-ban, (1891) 2208 német és szerb lak., postahivatallal és postatakarékpénztárral.

Vemhes

v. hasas az a nőnemü állat, mely meg van termékenyítve, vagyis amelyben magzat fejlődik. A ló 11, a marha 91/2, a juh 5 s a sertés 4 hónapig V. A V. állatot jobban kell táplálni, mint a meddőt,s mindent mellőzni kell, amitől elvetélhet.

Vena

(lat.) a. m. vivőér; V. cava, üres vivőér; rendszerét a test felső és alsó részeiből és a felső és alsó végtagokból a vért a sziv jobb pitvarába vissza vivő két ér alkotja (felső vagy leszálló és alsó vagy felhágó üres vivőér, V. cava descendens et ascendens).

Venaesectio

l. Érvágás.

Venaissin

(ejtsd: veneszen), egykor grófság Vanluse francia départementben, nevét Venasque (középkorban Vendascum) városkáról kapta. Régebben a toulousei grófoknak volt tulajdona, ezeknek utolsója, VII. Rajmond, a pápának ajándékozta, de ez 1243-ban annak viszaadta. Midőn Rajmond örököse és ipa Alfonz poitoui gróf 1271. gyermektelenül halt el, birtokait a francia korona örökölte. Ez 1273. V.-t és Avignont a pápának engedte át. A pápák külön helytartók által kormányoztatták, mig 1791 szept. 14. a franciák azt országukba bekebelezték.

Venalis

(lat.) a. m. megvehető, eladó.

Venango

(ejtsd: vinengo), county Pennsylvania északamerikai államban, (1709 km2 ter., 46,640 lakossal, Franklin székhellyel.

Venantius Fortunatus

Honorius Clementianus, keresztény-római költő, szül. Trevisóban. Ravennában retorikát és jogot tanult, sokat és hosszasan utazott, miglen Radegunde, I. Chlotar neje Galliába vonzotta. Kr. u. 592 körül Poitiers püspöke volt Galliában és mint ilyen, XI könyv költeményt irt, melyekben a klasszikus költők nyelvezetét keresztény tárgyakkal és szellemmel párosítja. Műveinek költői részeit kiadta Leo, prózáját Krusch, mind a kettő a Monumenta Germaniae Historica c. gyüjteményben (Barlin 1881-1885). Életrajzi tanulmányokat irtak róla: Bormann, Das Leben d. lateinischen Dichters V. (Fulda 1848); Hamelin, De vita et operibus V. F. (Rennes 1873); Leroux, Le poete V. F. (Páris 1887).

Venasque

(Benasque), város Huesca (ettől 93 km.-nyire) spanyol tartományban, 20 km.-nyire a francia határtól, 1143 m.-nyi magasban, az Esera partján, 1525 lak., régi citadellával és a Pireneusokban gyönyörü környékkel.


Kezdőlap

˙