szűrőkosár

a kádon erjesztett vagy megtört szőlő levének → törkölytől elválasztására szolgáló 40–80 cm magas, általában héjas fűzfavesszőből font tárgy. Egyéb elnevezései: mustszűrő, borszűrő, mustkas, borkas, szűrőkas. Szűrőkosarat tesznek a taposókád és szőlőprés alá is, hogy a kifolyó mustot a magoktól és a kocsánytól megszűrjék. Az egész ország területén ismert tárgy, a középkorban is használatos volt (borszűrőkas: 16. sz.) A fogó nélkül, kúp és méhkas alakú szűrőkosarak látszanak az eddigi adatok szerint régebbinek. Az egyenes fenekű, hengeres, fogóval ellátott formák újabbak, a 19. sz.-ban terjedtek el. A mo.-i kosárformák helyi változatai nagymértékben befolyásolták a szűrőkosarak alakját (haltartókas, földhordó kosár, szedőkosár). Az egy falun belül is nagy változatosságot mutató szűrőkosarakat a parasztgazdaság vagy a kapások maguk állították elő, esetleg kosárfonó háziiparosoktól szerezték be. (→ még: mustnyerés, → mustmerigető edény) – Irod. Kodolányi János: Adatok a Nyugati Mecsek paraszti szőlőgazdálkodásához és borászatához (Janus Pannonius Múz. Évkve, 1958).

Szűrőkosarak: 1. (Őrtilos, Zala m.), 2. borszűrőkas (Átány, Heves m.), 3. szűrő (Murarátka, Zala m.) (Mind: 20. sz. első fele)

Szűrőkosarak: 1. (Őrtilos, Zala m.), 2. borszűrőkas (Átány, Heves m.), 3. szűrő (Murarátka, Zala m.) (Mind: 20. sz. első fele)