Vastagajkú tengerisügérek (Garrupa Jordan)

A vastagajkú tengerisügérek, Garrupa Jordan, legjellemzőbb tulajdonsága a nagy fej, a széles száj és a vaskos állkapocs. Az Atlanti-óceán melegégalji részében élnek. Ebbe a nemzetségbe tartozik.

A kazárhal (Garrupa nigrita Holbrook)

A kazárhal, Garrupa nigrita (Holbrook), termetes tengeri sügér. Teste oldalról kissé lapos; háta hajlott és magas. Hátúszójának tüskés része homorú, a lágysugaras része hátrafelé domború körvonalú. Farka függélyesen lemetszett. Hasúszója a mellúszó alatt helyezkedik el. A hátúszót 10 és 15, az alsóúszót 4 és 7–8, a mellúszót 13–14, a hasúszót pedig 1 és 5 sugár alkotja. A hátúszó lágysugaras részének és a farokúszónak sötét szegélye van. A háta feketés. Óriásira megnő. Mitchell Hedges a Karib-tengerben egy 158.8 kg-os rekordpéldányt fogott, de Jamaikán Bowden kikötőjében még ennél nagyobbat látott.

Ez a hal a coloni kikötőben kellemetlen kalandba sodort két sporthorgászt. A kikötőt a háború alatt elzárták és a hajók csak külön engedéllyel közlekedhettek. A kikötő bejáratában hadihajó horgonyzott, mivel német búvárhajók támadásától tartottak. A hajó felszólítás nélkül azonnal tüzelt, mihelyt engedély nélkül közeledtek hozzá. Egy napon, amikor az északkeleti passzát elcsöndesedett, két sporthorgász csónakra szállt és a kikötőgáton kívül horgászgatott. Egyszerre csak nagy kazárhal akadt a horogra és száguldani kezdett velük nyílegyenesen a hadihajó irányába. Annyi idejük sem volt, hogy a zsinórt elvágják. A könnyű sajka repült a habokon és homlokegyenest nekirohant a hadihajónak. Még a vasmacska láncát sem tudták kikerülni, mert kormányuk elromlott. A hadihajó fedélzete pillanatok alatt megelevenedett. Nagy ribillió támadt, s a katonák tüzelni akartak, amint az utolsó pillanatban észrevették, mi történt és kimentették a vízből a póruljárt sporthorgászokat.