7. család: Cikornyáshal-félék (Teuthididae)

A cikornyáshal-félék (Teuthididae) családja kb. 30 fajjal az Indiai- és a Csendes-óceánban terjeszkedett el. Oldalról lapos testük tojásdadalakú, faroknyelük elkeskenyedő. Aránylag nagy szemük és meredek arcorruk van. Pikkelyeik igen aprók. Állkapcsaikon 1–1 sorban álló éles metszőfogak vannak. Csak egy hátúszójuk van, amelynek tüskéssugaras része erősebben fejlett. A család összes tagjai egyetlenegy nemzetségbe tartoznak.

Cikornyások (Teuthis L.)

Cikornyáshal (

Cikornyáshal (Teuthis striola Gthr.). Csokroshal (Pempheris magula C. V.). Fonalasszárnyú hal (Polynemus plebejus Gm.).

A cikornyások, Teuthis L., nemzetségébe sorolható fajokat úszóik sajátságos szerkezetéről könnyű felösmerni. A cikornyáshalak mind növényevők. Úszóhólyagjuk igen nagy, s úgy az elején, mint a végén villásan elágazik. A váll- és a medenceöv csontjai a hasüreget csaknem teljes páncéllal veszik körül. Az összes idetartozó fajokat díszes cikornyás rajzolat jellemzi. Lewin szerint a T. lineata C. V. mérges tüskékkel van felfegyverezve.

Az indiai cikornyáshal (Teuthis javus L.)

Az indiai cikornyáshal, Teuthis javus L., a keletindiai partok mentén és 15–25 cm hosszúra nő meg. Fekete alapszínét kerekded fehér foltok tarkítják, amelyek a hasoldalán hosszanti sávokká folynak össze.