Csorda szövőmadár (Textor Temm.)

A szövőmadarak alcsaládjába tartozó második nemzetség a csorda-szövőmadár (Textor Temm.), amelyhez Afrika déli és keleti steppéin előforduló 4 faj és alfaj tartozik. Közös jegyeik: a többi szövőmadaraknál jóval nagyobbak; erős kúpalakú csőrük oldalt összenyomott, a tövén néha majdnem bütyökszerűen duzzadt s a kávák éle kanyarított; lábuk nagyon erős.

A fehércsőrű szövőmadár (Textor albirostris Vieill.)

Fehércsőrű szövőmadár (

Fehércsőrű szövőmadár (Textor albirostris Vieill.). - Fehérfejű szövőmadár (Dinemellia dinemelli Rüpp.).

Hazája Északkelet-Afrika, Abesszíniától egészen a Viktória-tóig. A Soa- és Szomáli-földön a vöröscsőrű szövőmadár (Textor albirostris intermedius Cab.), Dél-Afrikában pedig a bivalymadár (Textor niger A. Sm.) helyettesíti.

A csorda-szövőmadarak a család legfeltűnőbb tagjai.

Viselkedésük és szokásaik szerint igazi szövőmadarak, de sok tekintetben a rigókra emlékeztetnek, fészkük pedig inkább hasonlít a szarkafészekhez, mint legközelebbi rokonaik művészies építkezéseihez.

A fehércsőrű szövőmadár igen ügyesen kúszik, gyorsan és fürgén futkározik; könnyen repül, bár lassan s közben gyakran lebeg és szárnyát feltűnő magasra vágja. Békés természetű, a társaságot igen szereti. Fogságban is megfér más madarakkal, a kalitkábantartást jól bírja és kellő ápolás mellett szaporodik is.