Póstelek.

Emlékét Szilágyfő-Keresztúr egy Pós nevű határrésze őrzi. A tizenötödik századbeli oklevelek is már, mint pusztát említik.

1447 jun. 19-én Perényi László, országbíró meghagyja a kolozsmonostori konventnek, hogy Keresztúri Sebestyén fiát, Kelement, Nagy (magnus) Antalt, Bartha Pált és Tamást, Veres Mihályt, Gál fiát, Istvánt, Kónya Mártont és Benedeket, Csögi Mátyás feleségét, Katalint, Postheleke középszolnoki birtokba iktassa.*Dl. 27,881.

1448 jul. 16-dikán Keresztúri Márton visszaadja a Postheleke pusztát illető iratokat Keresztúri Nagy Antalnak, Rewes Tamás és Mihálynak meg Keresztúri Sebestyén fiának, Mihálynak, a kik viszont kötelezik magukat, hogy e puszta felének ötödét Mártonnak juttatják.*Dl. Km. Prot. C. min. pag. 39. nr. 4. Keresztúri Mátyásné Keresztúri Katalin meg Barta Pál és Bereczk és e Pál fia, Kelemen ezen birtokrészét el akarják foglalni Keresztúri Kónya Benedek, János és Jakab meg Csögi Mátyásné Farkas Katalin, de tiltakoznak ez ellen az előbbiek.*U. o. p. 39. nr. 2. áthúzgálva. 1449 máj. 30-dikán az itt említett Keresztúri Mátyásné Keresztúri Katalin, Barta Pál és Bereczk {264.} meg ezen Pál fia, Kelemen, Keresztúri Kónya Benedek, János és Jakab meg Csögi Mátyásné Farkas Katalin eltiltják a középszolnoki Postheleke birtokrészük*Előfordúl Keresztúrral. elfoglalásától Keresztúri Mihályt, Keresztúri Mártont, Keresztúri Istvánt, Keresztúri Barta Tamást és Pált meg Keresztúri Révész Mihályt.*Dl. Km. Prot. C. min. p. 55. nr. 3. 1450 julius 17-dikén a kolozsmonostori konvent tiltó levele szerint Mindszenti Pelbárt többed magával Hunyadi János kormányzót a középszolnokvármegyei Postelke prædium eladományozásától, a Keresztúri Sebestyén fiait többekkel annak elfoglalásától tiltja el.*Dl. Km. Prot. C. min. p. 112. nr. 3.

Ez a két utóbbi oklevél Keresztúr középszolnokvármegyei birtokot is említi s így annál bizonyosabbra vehetjük, hogy Postelke itt volt. Más birtok Pósatelek vagy Bodolótelek.*L. Bodótelek.

Nem állítom határozottan, hogy Pustelke,*Előfordúl Kucsó és Bréd között. melynek eladományozása ellen 1557-ben Kusalyi Jakcsi Mihály fiai: Boldizsár, András és Mihály tiltakoznak, a mikor Báthori Györgynek és nejének, Báthori Annának meg ezek fiának Istvánnak adja azt János király és anyja, Izabella, vajjon Postelke-e vagy pedig Paptelek? Tán inkább az utóbbi.*Lelesz, Act. an. 1557. nr. 13.