132. Ady Endre – Brüll Bertának

[Budapest, 1904. jan. 16.]

Édes Jó Bertuska, a saját gyötrődő idegeim nevében is kérem: ne bántson engem kétkedésével. Le kell mondanom arról, hogy a Maguk legkedvesebb társaságában tegyem meg utam, de még a lehetetlenség sem tudja utját állni, hogy én pár nap mulva Maguk után Párisban ne legyek. Jószívvel, barátsággal s kedves tapintattal, a mi olyan könnyen jön Magának, mentsen ki kedves mamája előtt. Én ma este utazom Érmindszentre s még egyszer föl kell jönnöm Budapestre. Pár nap mulva, a hogy Maguk megérkeznek, egy sürgöny tudatni fogja az én érkezésem. Természetes, ne fáradjon senki se ki a világért sem. Odasietek én ugyis Magukhoz először. Ezt most írom meg Párisba is. Isten vele édes Bertuska. Majd megőrülök az idegességtől, de tartozom magamnak avval, hogy birkozzam[!] meg az idegeimmel. Csókolja kedves Mamájának s Magának kezét legtisztelőbb, igaz hívük Ady (szombat.)

 

[Címzés:]
  Őnagyságának
  Brüll Berta urhölgynek
  Nagyvárad.
  (Főutcza, Stern-ház)



132. Ady Endre – Brüll Bertának

[Budapest, 1904. jan. 16.]

K: OSZK – Levelestár növn. 1935/86/24 – Hajtott levélpapír borítékkal (rajta Révész olvashatatlan írása) – 2 f. (r) – 113 x 180, 92 x 118 mm – Tintaírás – Pr.: vétel Lantos Adolftól 1935.

Dat.: fpb: Bp. 904 jan 16 – épb: olvashatatlan

M: RAéL 305. – RAöl 233. – AEvl 100. – AEl I. 139–140.

ne bántson engem kétkedésével: Ady úti készülődéseivel lassan haladt, ezért Bertánál puhatolózott (128. sz. levél), lehetséges-e a későbbi indulás. Egy hét múlva pedig bejelentette (131. sz. levél), hogy nem utazhat együtt Bertával és az anyjával, csak pár nap késéssel tudja őket követni. Berta válaszában valószínűleg csalódottan vagy tréfás ijedelemmel érdeklődött: eljut-e Ady egyáltalán Párizsba. Ady a kötődést komolyan véve fogadkozott.




Hátra Kezdőlap Előre