312. Ady Endre – Kabos Edének

[Párizs, 1906. szept. 9.]

Kedves szerkesztő ur, öt nap óta nem alszom, nem eszem. Két orvos is volt nálam. Ha nem vagyok elég szorgalmas, bocsássatok meg. Most már elutazni kellene, de félek így betegen az uttól. Nem tudom, mi lesz velem. Üdvözöl szerető fiad Ady

 

[Címzés:]
  Hongrie
  Mr. E. Kabos
  Budapest.
  (Eötvös u. 33.)



312. Ady Endre – Kabos Edének

[Párizs, 1906. szept. 9.]

K: MTAKK – Ms 1243/2 – Képeslap, felirata címoldalon: Carte postale, a képoldalon: Nos Politiciens Pelletan – 1 f. – 90 x 142 mm – Tintaírás – Szöveg mindkét oldalon – Pr.: ajándék Kabos Ilonkától 1972.

Dat.: fpb: Paris XVII Jouffroy 17 45 9–9 06 – épb: nincs.

M: itt először.

Bölöni beszámol arról, hogy Ady „heteken át kitűnően érzi magát, egyszerre azonban idegesítő szimptomák tűnnek fel: torkára és anginájára panaszkodik.” Bölöni a fiatal magyar orvoshoz, Pfeiffer Ernőhöz viszi el, akitől injekció-kúrát kap, és panaszai megszűnnek. Pfeiffer emlékezését Révész Bélának írta meg (Atrag II. 162–183.; a párizsi találkozás idejét – tévesen – egy évvel előbbre és őszre teszi; l. még Bölöni 84–85.; EmlAE II. 493–494.). – A betegség, amiről Kabosnak ír, Diósiné szerint valami gyomorpanasz volt. Az utazás alatt panaszai megszűntek.

Ha nem vagyok elég szorgalmas, bocsássatok meg.: Írásai valóban ritkábban jelennek meg, mint amikor a pesti szerkesztőségben dolgozik. De a vasárnapi verset még szept. 9-re is elküldi. Összefoglalóan „Betegen” címmel két verse jelent meg, későbbi címük szerint Álom álom helyett és A rég-halottak pusztáján.




Hátra Kezdőlap Előre