313. Somló Bódog – Ady Endrének

[Kolozsvár, 1906. szept. 11.]

Kolozsvárt 906 szept 11

Kedves Barátom, a „tisztelt”-et ugyebár kölcsönösen elhagyjuk. Csak tegnap értem haza és ezért írok csak ma. A kívánt  H. Sz.-ok természetesen azonnal útnak fognak indulni és állandóan járni fognak.  S a felajánlott adófizetés előre is nagy örömöt okoz. Bizony, nagyon illenék, hogy Öntől hozzunk valami írást. Pl. modern francia líráról. Azt különben Ön  jobban tudja, hogy miről. Mi idehaza nagy  küzdelmeknek megyünk elébe. Ez az ország is felébredt. Végül is, itt is  csak olyan emberek laknak mint egyebütt, itt is fáj nekik, ami másutt, csakhogy még közelebb vannak a középkorhoz, még túlnyomóan földet mívelnek és  ennélfogva urat, grófot és istent tisztelnek. De minden gyárkémény egy darab nyugat és ahol gyárak füstölnek, hiába beszélnek ott tatárul vagy  akárhogyan, elébb-utóbb csak azok a kemény igazságok hallatszanak azon a  nyelven.

Magamról nem sok  a mondani való. Én itt professzor-hivatalnok vagyok.  Reggeltől estig szakadatlanul kérdezek. Pedig de szeretném magam egyszer már összeszedni. Sohse vágytam rá jobban, mint most.

De Ön Párisban él, szabadon él, hát írhatna  magáról is. Én nekem nagy örömöt szerezne vele.

Nagy szeretettel üdvözli igaz barátja

Somló Bódog

 

[Címzés:]
  M. Endre Ady
  3 Rue Casimir-Delavigne
  Paris
  [Továbbítás:]
  poste restante
  Venise Italie

[Feladói cím:]
  Prof. Somló Kolozsvár (Hon [a boríték eltépve, hiányos]



313. Somló Bódog – Ady Endrének

Kolozsvár, [1]906. szept. 11.

K: MTAKKK 8/92 – Hajtott levélpapír borítékkal – 2 f. – (1. f.: r–v, 2. f.: r–v) – 110 x 175, 92 x 120 mm – Tintaírás – 1. f. r és 2 f. r megszámozva – Pr.: vétel Ady Lajosnétól 1951.

Dat.: fpb: Kolozsvár 906 sep 12 – épb: Paris 7 15 9 06

M: Lengyel 134. (részlet) – AEl I. 397–398.

Somló Ady levelére válaszol (l. a 305. sz. levelet).




Hátra Kezdőlap Előre