388. Ady Endre – Bölöni Györgynek

[Párizs, 1907. máj. 30.]

Édes Gyurkám,

köszönöm leveledet s a bennefoglalt pénzügyi hírt – Soha jobbkor, a Budapesti Napló most talán végérvényesen elrugott. Máról holnapra akarták, hogy hazamenjek. Én azt írtam, ami igaz, nekem Párisból szöknöm nem lehet. Van vagy 4–500 frank adósságom. Ehez, hogy elintézzem (kifizetésről csak kis részben lehet szó) 3–4 hét kell. Junius 15-ig föltétlenül otthon vagyok, írtam nekik. De ugy látom, hogy dühösek és brüszk módon szakítanak – hát majd meglátjuk, hogy és miként lesz.

A Világlapjának eladott tárcák mind régiek. Mégis hogy baj ne essék, csupán 1906 <április>|:január:|ától kellene átnézni a dolgokat. Ott vannak a kötetek s kijegyeznéd egy papírra a megfelelőket Adyakat és Lelleieket. Ugy nézd őket, hogy a furcsákat és a szocialistákat hagyd ki. A Népszavával van t.i. egy kiadási tervem. Megérzed te, hogy mik nem hoznak Radóra s reám se szégyent. A szerkesztőségi szolgának adsz egy-két koronát s kikeresi. Azt hiszem, hogy harmincöt (esetleg 1905 utolsó három hónapjából is vehetsz, a Világlapja csak a még régiebbeket kapta.) Ha azután így összekerül 30–40, ebből válogathat Radó. Szeretném, ha nem lennél szokásod szerint velem szemben is tulbüszke. Nem csak költségeidet akarom s kérlek leszámítani, de elég, ha nekem 60 frankot küldessz.[!] Az neked sok idődbe s fáradságodba kerül. Egyébként reád bízom a kritikai válogatást. Azt fölösleges ugye írnom, hogy a dolog sürgős.

Itókához éppen készülök. Semmi különös ujság. Nagy a nyomor. Úgy látom, hogy Budapesten foglak találni.

Ölellek édes Gyurkám

Adyd.

[Címzés:]
  Hongrie
  Nagyságos
  Bölöni György
  urnak
  Budapest
  Ferenciek tere
  3. sz. II. 4.



388. Ady Endre – Bölöni Györgynek

[Párizs, 1907. máj. 30.]

K: PIM – A. 2/22. – A Grand Hotel – 12 Boulevard des Capucines Paris – hajtott, céges levélpapírján, szürke borítékban – 2 f. – 1. f.: v; 2. f.: r–v – 137 x 185; 115 x 140 mm – Tintaírás – Pr.: vétel Bölöni Györgytől 1954.

Dat.: fpb és épb olvashatatlan.

M: Bölöni 129–130. – AEvl 161. – AEl I. 246–247.

Bölöni közli a levél előtt a máj. 30-i dátumot.

pénzügyi hír: Radó Antal hajlandó a Magyar Könyvtár sorozatban egy füzetnyi novellát kiadni, s előleget is ígért (l. a 383., 391., 392. sz. leveleket).

a Budapesti Napló most talán végérvényesen elrugott: l. a 382. sz. levelet.

A Világlapjának eladott tárcák mind régiek.: azaz 1906 előttiek. Megjelent novelláinak másodközlését Ady eladta a Tolnai Világlapjának, s 1906-tól e lapban rendszeresen megjelentek Ady-novellák. Sok novellaíró élt ezzel a lehetőséggel.

A Népszavával van t.i. egy kiadási tervem.: Ez a terve nem vált valóra. Ady útját a Népszavához Révész egyengette. 1907. jan. 6-án jelent meg az első verse ott. De már ezt megelőzően, 1906 áprilisában jelenti Diósinénak, hogy tárcákra szerződött a laphoz (l. a 265. sz. levelet). 1907-ben Révész nagyobb szerephez jut: titkár és irodalmi szerkesztő lett. A Népszava kiadásában szépirodalom is megjelent, de Ady írásai csak vers-antológiákban szerepelnek.

Úgy látom, hogy Budapesten foglak találni: Bölöni Párizsba készült, de csak aug.-ban utazott ki (l. a 407. sz. levelet).




Hátra Kezdőlap Előre