A MAGYAR ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRÉRT
   EGYESÜLET HONLAPJA

 


2003. 01. 14.

Az OSZK és a MEK pályázatot adott be a Hungarológiai Alapkönyvtár c. könyvjegyzékben szereplő művek digitalizálására. A mintegy 3 ezer, többségében nagy terjedelmű kiadvány listája a https://mek.oszk.hu/hungalap/ oldalon található. Ugyancsak itt van lehetőség véleményt nyilvánítani a projekttel vagy az egyes művekkel kapcsolatban, illetve további könyveket is lehet javasolni.


2003. 01. 14.

2003-tól a Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület részére is felajánlható a jövedelemadó 1 százaléka. Az ehhez szükséges nyilatkozat letölthető az Egyesület honlapjáról: http://www.mek.iif.hu/egyesulet. Előre is köszönjük a támogatást!


2003. 02. 14.

A MEK Irattárából letölthető az az útibeszámoló, amely közép-kelet-európai nemzeti könyvtárosok találkozójáról készült. A találkozó a lengyelországi Torunban, 2003. február 3-4-én zajlott "Aktuális tendenciák a digitalizációban" címmel.


2003. 02. 19.

A MEK-et felvették a SOSIG (The Social Science Information Gateway) internetes katalógusába, amely egy nyilvánosan hozzáférhető, szelektált címgyűjtemény egyetemi hallgatók, kutatók és a társadalomtudományok szakemberei számára:
http://www.sosig.ac.uk/resource?database=SOSIG&query=1014386191-5401


2003. 02. 21.

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium "eVilág" pályázatán a MEK Egyesület által beadott mindhárom pályázat nyert. Pályázatokat adtunk be a B (Digitális kultúra térnyerésének támogatása) C (Határon túli magyar kultúra digitalizálása program) és E (Tartalomfejlesztés a fogyatékossággal élő személyek életminőségének javításáért) pontokra. Pályázatainkban Krén Emil képtárával - http://www.kfki.hu/~arthp/keptar/ - való közös tartalmi fejlesztéseket, a kolozsvári MEK szerverhez - http://www.mek.ro - kapcsolódó határon túli magyar irodalmi művek digitalizálását, valamint az új MEK vakok, csökkentlátók számára való fejlesztéseit vállaltuk.


2003. 02. 21.

A Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület honlapjára felkerült a 2001 évi tevékenységről szóló beszámoló és a 2002. december 6-án tartott közgyűlés jegyzőkönyve: https://mek.oszk.hu/egyesulet/ jkv2002dec.htm


2003. 03.

Elkészült az EMT gondozásában egy MEK Erdélyi Kapcsolattartó Központ honlap. A honlap az erdélyi kollégákkal való kapcsolattartás, az ottani digitalizálás és elektronikus archiválással kapcsolatos dolgok szervezésére, tájékoztatására fog szolgálni: http://www.emt.ro/mek/


2003. 03.

Szlovéniai magyar írók, költők, alkotók honlapja készült el a muraszombati könyvtárban. Papp József, ottani magyar könyvtáros kollégánk a MEK szlovéniai magyar állományának a fejlesztésében tevékenykedik aktívan. A honlapon összegyűjtve többek között a MEK számára eljuttatott szlovéniai magyar írók műveinek listája található, valamint új kezdeményezésként egy "Szlovéniai magyar irodalmi lexikon": http://sikms.ms.sik.si/Slo_irok_MEK.htm


2003. 04. 11.

Április 11-én a MEK munkatársa, Moldován István képviselte a Széchényi Könyvtárat az Európa Uniós MINERVA projekt soros ülésén. A projekt az európai digitalizációs politikák koordinálását célozta meg, egy széles körű háló kialakításával, tapasztalatcserékkel, egyéb közös munkacsoportokkal. A projekt folytatását biztosító előterjesztést április 24-én nyújtotta be az EU Tanácsnak a projekt koordinátor, az Olasz Kulturális Minisztérium. Magyarországot a projektben az Országos Széchényi Könyvtár képviseli: http://www.minervaeurope.org


2003. 04. 15.

Az idei Networkshop-on két előadás is szólt az idei MEK fejlesztésekről. Tapolcai Ágnes a látássérült felhasználók számára nyújtott új felületről, tervekről, Moldován István a MEK2.0 digitális könyvtári alkalmazásáról, szolgáltatásairól tartott előadást. Az előadások PowerPoint bemutatója és az egyik szövege (a másik is remélhetőleg mielőbb) letölthető online irodánkból: http://mekosztaly.oszk.hu/iroda/konfer/2003/networkshop/


2003. 04. 25.

Az idei, X. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon Moldován István, a MEK munkatársa "A digitális dokumentumok hosszú távú megőrzéséről" címmel tartott előadást. Az előadás PowerPoint bemutatója és nemsokára remélhetőleg az előadás szövege is letölthető lesz online irodánkból: http://mekosztaly.oszk.hu/iroda/konfer/2003/konyvfesztival/


2003. 04. 30.

Góczán Andrea, a MEK munkatársa Szombathelyen, a Berzsenyi Dániel Főiskola rendezvényén tartott előadást a MEK legújabb fejlesztéseiről. Az előadás PowerPoint bemutatója letölthető online irodánkból:
http://mekosztaly.oszk.hu/iroda/konfer/2003/szombathely/


2003. 05. 06.

A Könyvtári Intézet által szervezett DELOS rendezvényen Renkecz Anita a MEK 2.0 leendő új szolgáltatásairól, Moldován István a MINERVA projektről tartott előadást: http://www.ki.oszk.hu/delos/#esemeny


2003. 06. 30.

A mai nappal a http://mek.iif.hu és a gopher://gopher.mek.iif.hu címeken működő régi MEK fejlesztése és gyűjteményének bővítése lezárult. A gyűjtemény továbbra is elérhető marad a régi URL címeken, de a hosszabb távú archiválásra érdemes dokumentumokat - ellenőrzés és javítás után - folyamatosan áttesszük a https://mek.oszk.hu szerveren működő új, 2.1-es verziójú szolgáltatás alá és 2003. július 1. után új dokumentumok már csak ide kerülnek fel. Érdemes a régi MEK-re mutató linkeket lecserélni, ahol csak lehet! A linkelési lehetőségekről bővebben a Kapcsolat oldalon lehet olvasni.


2003. 09. 02.

Hiller István, a Nemzeti Kulturális Örökség minisztere 2003. augusztus 20-a alkalmából Széchényi Ferenc-díjat adományozott Dr. Mader Bélának, a Szegedi Egyetemi Könyvtár főigazgatójának, a MEK Egyesület elnökének. Széchényi Ferenc-díjban olyan, a közgyűjtemény szakterületen dolgozó szakemberek részesülnek, akik magas színvonalú elméleti vagy gyakorlati tevékenységükkel, új módszerek kidolgozásával és azok alkalmazásával szolgálták szakmájukat.


2003. 09. 16.

2002-ben az Országos Széchényi Könyvtár jelentős egyszeri támogatást kapott az Informatikai Kormánybiztosságtól alapvető informatikai fejlesztéseire. A támogatás egy részéből finanszíroztuk a MEK 2.1-es kialakítását, egyéb fejlesztéseinket. A forrás felhasználásáról készített szöveges beszámolónkat nyilvánossá tettük a MEK Irattárában.


2003. 09. 16.

A 2002. évi adóelszámolások kapcsán az adózók kb. 199.000 Ft-nyi összegben ajánlották fel adójuk 1 %-át a MEK Egyesületnek - értesített bennünket szeptember elején az APEH. Ezúton is köszönjük segítőinknek, támogatóinknak a felajánlást.


2003. 09. 18.

A MEK és a Magyar Országos Közös Katalógus (röviden MOKKA) együttműködése keretében ezentúl a MEK-ben lévő dokumentumok lekérdezhetőek a MOKKA adatbázisában is. Mivel a művek digitális verzió önálló leírást kapnak, ezért az elektronikus dokumentumok külön, önálló rekordokban találhatóak. Amennyiben valaki csak arra kiváncsi, hogy az adott műnek van-e digitális MEK változata, akkor a MOKKA kereső felületén a dokumentumfajtát át kell állítania "elektronikus dokumentum"-ra (lásd pl. címben "piszkos fred", dokumentumfajtában "elektronikus dok").


2003. 10. 20.

A MEK Egyesület honlapján magyarul olvasható a Lundi Alapelveket kiegészítő dokumentum, a Lund Action Plan magyarra fordított változata. A cselekvési terv 2002-ig tartalmazza a konkrét lépéseket, amelyek egy része a MINERVA projekt keretében valósultak és valósulnak meg. A cselekvési terv különös tekintettel a nálunk közelmúltban nyilvánossá tett Nemzeti Digitális Adattár (NDA) koncepció tükrében érdekes olvasmány. Az NDA-nak utóbb megjelent a részletes feladatterve az IHM honlapján.


2003. 11. 10.

A ker.eso.hu-val való együttműködés alapján a MEK teljes állománya kereshetővé vált az online könyváruház katalógusait közösen lekereső konyv.ker.eso szolgáltatásban. A MEK katalógusát naponta indexelik.


2003. 11. 12.

Az MTA SZTAKI-val kötött együttműködési megállapodás keretében megnyílt a MEK alternatív katalógusa a Kistéka rendszerben. Ennek az alternatív katalógusnak az egyik legnagyobb előnye, hogy a keresőszavak jobbról és balról egyaránt csonkolhatók a * jel segítségével (pl. *mechanika*). A jobbról való csonkolás amúgy is kötelező, ha nem írjuk be a teljes címet vagy személynevet (pl. jokai*).


2003. 11. 19.

Elérhetővé vált az új MEK vakok és gyengénlátók számára fejlesztett navigációs felülete a https://vmek.oszk.hu/ címen. Az új felület fejlesztését egy, a MEK Egyesület által nyert IHM pályázat tette lehetővé. Kérjük vak- és csökkentlátó olvasóinkat, hogy az új felületről véleményüket, javaslataikat juttassák el számunkra az Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre. A borítólapokon található "Online felolvasás" egy másik, párhuzamos fejlesztés eredménye lesz, amelynek elindítását a közeljövőben tervezzük.


2003. 11. 20.

Letölthető a MEK Irattárából és a MEK Egyesület honlapjáról is a PULMAN projekt által elkészített Digitális Útmutató magyar változata. Az Útmutató célja, hogy bevezesse a közkönyvtárakat digitális korszakba, elősegítse, hogy azok hozzájáruljanak az "e-Europe", azaz "elektronikus Európa" megvalósulásához. A mindenkori legfrissebb változat letölthető a projekt Könyvtári Intézetben található magyarországi honlapjáról: http://www.ki.oszk.hu/pulman/dg/


2003. 11. 26.

Elkészült és Irattárunkból letölthető "Alapelvek honlapok látássérültek számára is olvasható változatainak elkészítéséhez" című tanulmány, amelyet Pál Zsolt készített. A tanulmány szolgált alapul a MEK közelmúltban nyilvánossá tett vakos felületének elkészítéséhez. A dokumentum kiegészítésként tartalmazza Arató András és Vaspöri Teréz hasonló tanulmányának részleteit, szakvéleményüket is.


2003. 11. 26.

November 26-án Szekszárdon Babits Mihály születésnapján Irodalomtörténeti Szimpóziumot tartottak, ahol Moldován István, a MEK munkatársa is előadást tartott "Babits Mihály a Net-en" címmel. Az előadás bemutatója letölthető a MEK Irattárból.


2003. 11. 27.

Az OSZK, az NIIF és a somorjai Fórum Kisebbségkutató Intézet együttműködése nyomán a http://www.mek.sk/ címen elindult a MEK szlovákiai tükrözése is. Az erdélyi együttműködésünkhöz hasonlóan a szlovákiai magyar kutatóintézet is aktívan segít az ottani kiadványok digitális beszerzésében. Saját kiadványai jelentős részét már el is juttatta elektronikus formában a MEK számára.


2003. 12. 01.

Elkezdődött a MEK-be a 100 híres festmény feltöltése. A "Száz szép kép" sorozat a MEK Egyesület és a "Képzőművészet Magyarországon" c. virtuális kiállítás fejlesztői által 2003-ban elnyert IHM-ITP2 pályázat támogatásával készül. Az összeállítás elsődleges célja, hogy szöveggyűjteményt kínáljon a művészettörténetet tanítók és tanulók számára, háttérinformációkat nyújtson egy-egy mű jobb megértéséhez, és egyben felhívja a figyelmet a klasszikus magyar képzőművészet legismertebb vagy éppen méltatlanul elfeledett alkotásaira. A téma iránt mélyebben érdeklődőknek a képek mellett található válogatott bibliográfiákban szereplő könyvek és cikkek tanulmányozását ajánljuk.


2003. 12. 01-04.

Sikerrel zajlott le a Zrínyi Nemzetvédelmi Egyetemen az INKA által szervezett "Digitális dokumentumgyűjtemények kialakítása" című akkreditált könyvtár-informatikai tanfolyam. A tanfolyamot többségében a MEK munkatársai állították össze és tartották. A 30 órás kurzus a MEK eddigi tapasztalatain alapulva a már digitalizált dokumentumok könyvtárakba szervezésével, azok szolgáltatásával foglalkozott, főként digitális gyűjtemények megtervezéséhez és kivitelezéséhez nyújtott elméleti és gyakorlati ismereteket.


2003. 12. 05.

A hollandiai Mikes International elektronikus kiadóval együttműködve jelent meg a MEK-ben első hangzó dokumentum, "Ladik Katalin: Fűketrec" című hangkölteménye. A verseskötet egyszerre érhető el szövegesen, PDF formában és hangzó formátumban, MP3 file-okban, amelyekben a költőnő olvassa fel saját verseit.


2003. 12. 08.

Az OSZK Tudományos konferenciáján két előadás is elhangzott a MEK munkatársai részéről; "Moldován István: A Magyar Elektronikus Könyvtár megújulása, fejlesztései" valamint "Tapolcai Ágnes: A Magyar Elektronikus Könyvtár szolgáltatásai látássérült felhasználók számára és az XML-formátum szerepe" címmel.


2003. 12. 08-10.

December 8-10. között zajlott a magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) XIII. konferenciája, a DAT 2003, "Digitális tartalmat mindenkinek" címmel. A konferencián két MEK-et érintő előadás is elhangzott. A Tudásszabványok szekcióban Moldován István a "Dublin Core és egyéb szabványok az online tartalomszolgáltatásban" című előadása, valamint A digitális könyvtár szekcióban Gergály Péter és Drótos László közös előadása "Irodalmi séták - Tématérkép alkalmazása könyvtárakban" címmel.


2003. 12. 15.

A MEK2 fejlesztési, átadási és egyéb feladataink miatt sajnálatosan elmaradtak a tételes dokumentum-letöltési statisztikáink. A hiányt a MEK1 statisztikáival a 2003. III. negyedévig bezárólag pótoltuk, a HTML ill. Excel file-ok letölthetőek a MEK1 Faliújságjáról. Hasonló statisztikával készülünk a MEK2 könyvtárban is, ez egyelőre tesztelés alatt van.


2003. 12. 23.

Elkészült a Országos Széchényi Könyvtár és a Közművelődési könyvtárak a MEK-ben - eddig HTML formátumban - már megtalálható Tezauruszának kereshető változata. Az egyetemes és általános Tezaurusz a szakkifejezések mellett földrajzi helyeket, történelem-földrajzi kifejezéseket is tartalmaz. A keresés közben balról és jobbról csonkolás is lehetséges. A címszavak mellett a Tezauruszba ágyazott ETO számokra is lehetséges a keresés, ha előbb egy ETO számra kattintunk a találatok között. A keresőprogramot Király Péter fejlesztette.

E-posta: info@mek.oszk.hu • Telefon: (36)-1-224-3741 • Fax: 1-202-0804
Postacím: Magyar Elektronikus Könyvtárért Egyesület, Országos Széchényi Könyvtár, 1827 Budapest, Budavári Palota F. épület