Skip navigation

10. A színgömb


Főszínek és mellékszínek. A komplementer színpárok. A telített, telítetlenségi skála. Színkeverési gyakorlatok temperával.


A vizuális nevelés gyakorlati elve a színekről, színhasználtakról tanultakkal kapcsolatosan is érvényesül. A színgömb készítése, még ha némiképp szolgai feladatnak tűnik is, mindenki számára ajánlott, aki a színekkel közelebbi kapcsolatba szeretne kerülni.

A gömb egyenlítőjén a fő és a mellékszínek rendszeréből álló 12 tagú színkört jelenítjük meg, míg a délkörökön a 3 fő komplementer színpárt a 12 tagú színkörre illesztve egymással szemben. A zöldet a vörössel, a kéket a naranccsal és az ibolyát a sárgával társítva a komplementer szabály szerint. A komplementer íveken lehetőség nyílik a fehérrel, illetve a feketével történő telítettségi, valamint telítetlenségi skála megfestésére is.

Célszerű munkákat temperával elvégezni, mert biztosabb és ismételhető színkeverést biztosít. A kész papírszalagokat bármikor összeragaszthatjuk. Gömbünk nagysága szabadon választható, de tagadhatatlan, némi matematikai műveletet igényel az ívek kiszámítása és az egyenlőségek, vagyis a gömbforma megteremtése. Íme néhány gyakorlati példa:

74. ábra – Színgömbök. II. éves óvodapedagógus hallgatók munkái
74. ábra – Színgömbök. II. éves óvodapedagógus hallgatók munkái

A kötetre így hivatkozzon: Németh Tamás (szerk.): Gáspárdy Tibor: Festészet – Grafika. Soproni Egyetem Kiadó, Sopron, 2021.
A szerkesztés lezárva: 2021. november 2. | Licenc: CC BY-NC-ND 4.0, Nevezd meg! – Ne add el! – Ne változtasd!