Skip navigation

6.1. Bionyomatok

A Grafikának számos szakkönyv szerint feltétele a sokszorosíthatóság. Mi mégis úgy gondoltuk, az oktatás szempontjából célszerű különbséget tenni az egyedi és a sokszorosított grafika között. Mint már említettük, az egyedi grafika körébe soroljuk mindazokat a munkákat, melyek a pont, vonal, vagy folt kifejezőeszközével élnek, és egyszeri példányok. Elsősorban a ceruza-, kréta-, tus-, vagy egyéb rajzokat soroljuk ide. Természetesen ezen kifejezőeszközök (értsd: a pont, vonal és a folt) bármilyen más eszközzel, bármilyen felületen megjeleníthetőek. (lásd. graffiti) A sokszorosított grafika feltételeként viszont mi is a dúcot tekintjük, mely kialakítását tekintve szolgálhat:

1. Magasnyomású eljárásokat: ahol a kiemelkedő réteg a festékhordozó (pl.: fametszet, linometszet, iskolai előfordulásokat tekintve elsősorban papírmetszet, krumpli, vagy levélnyomat).

2. Mélynyomású eljárásokat: ahol a bemélyedő felület a festékhordozó (pl.: rézkarc, rézmetszet, iskolai alkalmazása lehet műanyagkarc készítése hidegtűvel).

3. Síknyomású eljárásokat: ahol a festékfogadó és festéktaszító felületek adják a mintázatot (pl.: lithográfia. szitanyomat, iskolában leginkább viasz segítségével elkülönített felületek létrehozásával készített dúcok).

A sokszorosított grafika világába történő első lépésnek alighanem mindenhol a természetes anyagokból készült, illetve készen kapott dúcokkal való nyomtatást tekintik. A bionyomatokat az óvodai tevékenységek során is bátran alkalmazhatjuk. A tejföl sűrűségű temperával, ecsettel befestékezett, félbevágott hagyma, vagy káposztafej izgalmas vonalhálózatára boldog izgalommal csodálkoznak rá a kisgyermekek. Gyakorlatilag bármivel nyomtathatunk, ami kellően hajlékony, nem taszítja a vízbázisú festéket és tartalmaz a síkból kiemelkedő felületet. Madártoll, gézdarab, zsákvászon és természetesen megannyi különleges formájú és fonákú falevél adhatja ezen első magasnyomásoknak a dúcait, nem beszélve a tenyér, illetve esetleges lábnyomatokról. Készíthetünk különböző felületmintázatokat is, erdei és vidéki utak lenyomatát tavaszi, nyári, őszi változatban, sőt téli „kivitelben” is, különböző nagyságú és mintázatú cipőtalpak lenyomatával kiegészítve. E munkákat gazdagíthatjuk még kivágott és festékezett kartonpapírok nyomtatásával, melyekkel megjeleníthetjük szinte bármilyen utakon, útszegélyen előforduló elem felülnézetét, legyen az állati lábnyom, kavics, vagy nyíló virág. Az elkészült alkotások azon túl, hogy a közös alkotótevékenység örömét szolgálják, bízvást lehetnek a későbbiekben a csoportszoba szezonális díszei.

6.1.1. Levélnyomat

6.1.2. Krumplinyomat

A kötetre így hivatkozzon: Németh Tamás (szerk.): Gáspárdy Tibor: Festészet – Grafika. Soproni Egyetem Kiadó, Sopron, 2021.
A szerkesztés lezárva: 2021. november 2. | Licenc: CC BY-NC-ND 4.0, Nevezd meg! – Ne add el! – Ne változtasd!